Javorový sirup je skvelou náhradou za bežný cukor. Lepkavá tekutina farbou pripomínajúca med, má mnoho živín a je takpovediac zdravšou alternatívou sladenia. Jedinečný produkt vyniká svojou špecifickou chuťou, ktorú nie je možné ničím nahradiť.
Javorový sirup má zaujímavú karamelovo-orieškovú chuť a dokonale sa hodí na dolky, palacinky, do jogurtu aj vločiek. V podstate ním môžeme osladiť čokoľvek. Je zdrojom cukru vo forme sacharózy, no nájdeme v ňom aj ďalšie zdroje energie ako polysacharidy a oligosacharidy.
Javorový sirup – prírodný produkt
Javorový sirup je prírodný produkt z javorovej miazgy. Ide o drahšiu surovinu, nakoľko jeho výroba je prácna a pomerne nákladná. Miazga z kmeňov stromov sa zahusťuje zahrievaním do konzistencie sirupu. Jeho farba je svetlá hnedastá a priehľadná. Čím svetlejšia – tým je sirup kvalitnejší.

Má nízky glykemický index a prispieva k štíhlej línii
Tento sirup má jednu veľkú výhodu a tou je nízky glykemický index. Čo to znamená? U potravín s nízkym glykemickým indexom sa cukor vstrebáva do krvi pomalšie, zasýti na dlhší čas a spôsobuje menšie výkyvy glykémie medzi jednotlivými jedlami. V rámci prevencie aj liečby cukrovky, prípadne aj na krátkodobé chudnutie sú potraviny s nízkym glykemickým indexom oveľa vhodnejšie.
Zlepšuje trávenie
Konzumácia veľkého množstva cukru môže spôsobiť poruchy trávenia. Aj keď sladká chuť je príjemná, je tiež návyková a až to človek dlhodobo preháňa, môže si nechtiac spôsobiť kandidózu, alebo syndróm dráždivého čreva. Cukor takpovediac živí kvasinky, takže ak s nimi mávate problém, sladké je nutné čo najviac obmedziť, najlepšie sa mu vyhnúť úplne.
Umelé sladidlá môžu spôsobovať nafukovanie a plynatosť. Navyše už z názvy vyplýva, že nejde o nič zdravé, prírodné, ale naopak o umelú náhradu cukru. Ak už sladkému neviete nijako odolať, slaďme striedmo a voľme prírodné alternatívy ako med, či javorový sirup.

Javorový sirup je plný vitamínov, minerálov a antioxidantov
Javorový sirup je plný dôležitých látok, obsahuje minerály, ale aj vitamíny. Prispieva tak k posilňovaniu našej obranyschopnosti. V javorovom sirupe nájdeme zinok, mangán, draslík aj vápnik. A to nie je všetko. V sirupe sa nachádza aj železo, fosfor, vitamín B a riboflavín. Má mnoho látok s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami, čím predchádza rakovine, cukrovke a množstvu civilizačných ochorení.
Prispieva k peknej pleti
Počuli ste už niekedy o tom, že javorový sirup možno pridať do domácej pleťovej masky? Stačí pridať trošku sirupu do bieleho jogurtu a následne primiešať do ovsených vločiek s troškou medu. Hotovo Teraz už masku stačí iba naniesť a nechať pôsobiť pár minút. Výsledok sa dostaví v podobe čistej a skvele hydratovanej pleti. Maska znižuje začervenanie, suchosť a eliminuje prípadné škvrny na tvári. Sirup spolu s medom zmierňuje akné a nepekné kožné zápaly.
Obr. pixabay.com, pxhere.com