Blížia sa najkrajšie sviatky roka, ku ktorým neodmysliteľne patrí vianočný punč. Ten si vieme vychutnať na tradičných vianočných trhoch, ale môžeme si ho pripraviť aj doma. Už počas prípravy domáceho punču vyčarujeme nádhernú vôňu, ktorá doslova prevonia váš domov a vytvorí skutočnú vôňu Vianoc. Vznikne spojením tých správnych ingrediencií a korenín. Chutný punč zahreje telo aj dušu a ulahodí chuťovým bunkám.


Existuje mnoho receptov na vianočný punč, od toho najtradičnejšieho, ktorého základom je červené víno a rum až po mnohé ovocné príchute. Napríklad jemnejšie verzie v podobe jabĺčkového, brusnicového alebo mandarínkového punču. Nemôžeme zabudnúť ani na tých najmenších, ktorý si pochutia na chutnom nealkoholickom punči vhodnom pre deti.


Tradičný vianočný punč

Tradičný punč v sklenenom hrnčeku na bielom podklade s vianočnými dekoráciami

Budeme potrebovať:


Postup prípravy:

  • Najskôr pripravíme čaj, tak že dve vrecká čierneho čaju zalejeme 0,4l vriacej vody a necháme lúhovať 2-3 minúty.
  • Víno, rum, pomarančovú šťavu, pripravený čaj aj zvyšnú vodu nalejeme do hrnca.
  • Pridáme aj koreniny a cukor.
  • Potom na miernom stupni začneme zahrievať.
  • Následne nakrájame ovocie na menšie kúsky, ktoré tiež pridáme do punču.
  • Varíme 15 minút a nakoniec osladíme medom.


Mandarínkový punč

Budeme potrebovať:


Postup prípravy:

  • Najskôr pripravíme mandarínkový čaj, tak že dve vrecká čaju zalejeme 0,4l vriacej vody a necháme lúhovať 10 minút.
  • Víno, jablkovú šťavu, pripravený čaj aj zvyšnú vodu nalejeme do hrnca.
  • Pridáme aj koreniny, cukor a zázvor v mede.
  • Potom na miernom stupni začneme zahrievať a zatiaľ si nakrájame mandarínky na menšie kúsky, ktoré tiež pridáme do punču.
  • Varíme 15 minút a podávame.


Jabĺčkový punč

Jablkový punč v priesvitnom hrnčeku na drevenom podklade s vianočnými dekoráciami

Budeme potrebovať:


Postup prípravy:

  • Ako prvé nalejeme víno, jablkovú šťavu a vodu do hrnca.
  • Pridáme aj koreniny a cukor a na miernom stupni začneme zahrievať.
  • Následne jablká zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kocky.
  • Nakrájané jablká potom tiež pridáme do punču.
  • Varíme 15 minút a nakoniec osladíme medom.


Brusnicový punč

Budeme potrebovať:


Postup prípravy:

  • Najskôr pripravíme čaj, tak že dve vrecká čierneho čaju zalejeme 0,4l vriacej vody a necháme lúhovať 2-3 minúty.
  • Víno, pripravený čaj, rum, jablkovú šťavu aj zvyšnú vodu nalejeme do hrnca.
  • Pridáme aj koreniny, cukor a sušené brusnice a na miernom stupni začneme zahrievať.
  • Následne nakrájame pomaranč na tenšie štvrtinky. Ak použijeme bio pomaranč, môžeme použiť aj šupku.
  • Potom nakrájaný pomaranč tiež pridáme do punču.
  • Varíme 15 minút a nakoniec osladíme medom.


Detský nealko punč

Detský punč na hnedom obruse, so škoricou, badiánom a orechmi s vianočnými svetielkami v pozadí

Budeme potrebovať:


Postup prípravy:

  • Najskôr pripravíme čaj, tak že dve vrecká ovocného čaju zalejeme 0,4l vriacej vody a necháme lúhovať podľa návodu naobale.
  • Následne jablkovú šťavu, pripravený čaj a zvyšnú vodu nalejeme do hrnca.
  • Pridáme aj koreniny a na miernom stupni začneme zahrievať.
  • Následne nakrájame ovocie na menšie kúsky, ktoré tiež pridáme do punču.
  • Varíme 15 minút a nakoniec osladíme medom.


obr. pixabay.com