Mungo klíčky sú najčastejšie, po ktorých siahne nejeden začiatočník naklíčovania. Zrejme z dôvodu, že nakličovanie zelených fazuliek je veľmi jednoduché a rýchle. Už za pár dní vzniknú chutné svetlozelenkasté klíčky, chuťou pripomínajúce mladý hrášok, plné vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálov a cenných rastlinných zlúčenín.

Okrem toho, že sú mungo klíčky bohaté na živiny, sú skvelé aj na chudnutie, zníženie zlého cholesterolu, vyššieho tlaku či cukru v krvi. Klíčky plné vitamínov C a K , kyseliny listovej a minerálov vám naštartujú aj trávenie.  Preto sa ich určite oplatí pridať do vášho jedálnička. Môžete ich chrumkať len tak, ale ich viete pridať do vašich obľúbených jedál. Mungo klíčky sú obľúbenou zložkou ázijskej kuchyne. Napríklad sú súčasťou veľmi obľúbenej vietnamskej polievky PHO.

detail ázijskej polievky PHO BO

Ako nakličovať mungo fazuľky?

Nakličovanie mungo fazuliek je skutočne jednoduché. Naklíčiť ich vieme v rôznych miskách či nádobách na naklíčovanie. Nám sa však osvedčilo nakličovanie v originálnej terakotovej miske, ktorá je naviac veľmi zaujímavá aj svojím sviežim dizajnom.

  • Pozor, odporúča sa nakličovať vždy len mungo fazuľky určené na naklíčovanie. Hlavne semienka na sadenie sú často krát spracované spôsobom nevhodným na následnú konzumáciu.
  • Ako prvé fazuľky namočíme do väčšieho pohára na 8 až 12 hodín. Budú stačiť  2-3 polievkové lyžice fazuliek, nakoľko po naklíčení naberú oveľa väčší objem.
  • Následne fazuľky presypeme do klíčiacich misiek, ktoré sme pred tým namočili do vody na 5 až 15 minút. Terakotový materiál tak nasiakne vodu.
  • Misky s fazuľkami následne prepláchneme vodou. Preplachovanie v terakotových miskách s dierkami je veľmi jednoduché. Do misky napustíme vodu a počkáme kým cez dierky nepretečie. Zvyšná voda pretečie do keramickej misky.
  • Klíčky preplachujeme 2 krát denne po dobu 2 až 4 dní, kým nám mungo nenaklíči.
  • Po naklíčení môžeme mungo klíčky presypať do uzatvárateľnej nádoby a uchovať v chladničke maximálne týždeň.

Mungo klíčky sú skvelé do šalátov, polievok či k iným obľúbeným jedlám. Možno si ich tak zamilujete, že si na nich budete pochutnávať samostatne. Nakoľko sú šťavnaté, chrumkavé a vhodné aj ako zdravá chuťovka. Zelenkasté klíčky sú chuťou veľmi podobné mladému zelenému hrášku.


kuchynské zátišie s naklíčovacími miskami a mungo fazuľkami

TIP1: Mungo klíčky, ktoré využijete nielen na klíčenie nájdete u nás na Valachshope. Zadovážiť si ich viete spoločne s originálnou terakotovou miskou, v ktorej viete klíčiť aj iné väčšie semienka. Nájdete ju TU.


obr. pixabay.sk, flickr.com, vlastný archív