Praženica, volské oko, hemendex či omeleta? Vajíčka na rôzne spôsoby sú i dnes obľúbeným pokrmom na raňajky. A aj keď by sa mnohí zháčili pre množstvo cholesterolu, vajíčka si treba občas dopriať, lebo pre zdravie vedia byť aj prospešné. Ako teda pripraviť základnú najjednoduchšiu verziu praženice a ako toto jednoduché jedlo príjemne modifikovať sa dozviete v tomto článku.


Vajíčka sú veľmi hodnotným zdrojom bielkovín. Vo forme raňajok dodajú energiu a zasýtia na dlho. Ak praženicu doplníme o množstvo zeleniny o to viac budú naše raňajky hodnotnejšie. Správne pripravená praženica je ľahká, nadýchaná a drží vlhkosť. Priveľa tepla a času spôsobí, že bielkoviny sa zrazia natoľko, že vlhkosť zo seba vytlačia.




Praženica – základný recept

Základ tvoria vajíčka, maslo a soľ. Nič viac a nič menej. Takto docielime neutrálnu chuť. Správna konzistencia sa mení od stravníka k stravníkovi. Avšak najideálnejšia asi bude taká, ktorá nie je ani príliš suchá, ani príliš riedka. Takže zlatý stred. Ako ho teda dosiahnuť? Na jednu osobu rátajme 2 kusy vajec. Množstvo si teda prispôsobíme podľa počtu stravníkov.

Budeme potrebovať:

  • 2 vajcia (vždy čerstvé v perfektnej kvalite dostanete kúpiť v kamennej predajni Valach)
  • 1 lyžicu masla
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy:

  • Vajíčka vyšľaháme osobitne v miske so štipkou soli.
  • Maslo ohrejeme na panvici a hneď ako začne peniť pridáme rozšľahané vajíčka.
  • Pomocou drevenej varechy zhŕňame vajíčka od krajov panvice k stredu.
  • Panvicu s praženicou odstavíme zo sporáka už v momente, keď sú vajíčka lesklé a ešte mierne nedovarené. O dokonalý výsledok sa postará už zvyškové teplo.


Čím praženicu dokonale ozvláštniť?

Každý z nás preferuje tú svoju dokonalú praženicu. Kým niekomu stačí základ, iný si ju nevie predstaviť bez vlastných vylepšovákov. Čo všetko sa teda do praženice hodí? Cibuľa, jarná cibuľka, pažítka, medvedí cesnak, petržlenová vňať, mladá žihľava, hríby, klobáska, slaninka a rôzne druhy korenia. Na výber je toho veru dosť. Výhodou obmien jednotlivých ingrediencií je, že zakaždým ju môžeme pripraviť na iný spôsob.




Čo pri príprave praženice nerobiť?

  • Vajíčka nemiešajme priamo na panvici, ale v osobitnej miske ak chceme dosiahnuť jemnú konzistenciu.
  • Maslo nenechávajme na panvici pridlho, inak zhnedne a zmení chuť celej praženice.
  • Praženicu nepripravujme na príliš silnom plameni, inak bude suchá a drobivá.
  • Nenechávajme praženicu na plameni pridlho, inak bude gumovej konzistencie.


Obr. Pixabay.com