
V jesenných mesiacoch je skoro ráno tma a skôr sa aj zvečerieva. Množstvo ovocia a zeleniny priamo zo záhradky, či od domácich pestovateľov začína redukovať svoj počet. Pomaly sa pripravujete na zimu, ešte máte možno v pláne nejaké zavárania, sušenia potravín či prípravu kompótov a domácich džemov.
Počasie si si v tomto ročnom období robí čo chce. Teplotné rozdiely ráno, na obed, poobede a večer sú značné. Človek pomaly ani nevie ako sa má obliecť, aby mu ráno nebola zima a na obed horúco. A tak chodíme ako také cibule a nosíme tzv. viacvrstvové oblečenie. Pri týchto teplotných zmenách, ak sa človek dobre neoblečie, rýchlo prechladne.
Čo s tým, aby ste boli aj v tomto období zdraví a udržali si dostatok energie na všetky Vaše každodenné aktivity?
V tomto období Vám energiu dodajú skvelé zeleninové, či slepačie vývary, varené a grilované jedlá. Na jeseň by ste to nemali preháňať s vyprážanými jedlami a s rafinovaným bielym cukrom. Doprajte si radšej zdravé sladkosti.
Odporúčame Vám v tomto období konzumovať viac:
koreňovej zeleniny - je bohatá na vitamíny, minerálne látky a vlákninu a má široké využitie v kuchyni
kapusty- pomáha zlepšovať trávenie, pamäť aj pleť a možno ju konzumovať surovú, dusenú, či kvasenú
tekvice - dá sa pripraviť na veľa spôsobov, je chutná a nepriberá sa z nej, posilní imunitu a poslúži aj ako bytová dekorácia
cvikle - detoxikuje a posilňuje organizmus, pomáha pri chudokrvnosti, chrípke a prechladnutí a pri znižovaní cholesterolu. Jej konzumáciou sa zlepšuje kvalita pokožky, nechtov a vlasov
fazule - podporuje imunitný systém, je dôležitým zdrojom bielkovín a nepriberá sa z nej. Po konzumácii fazule by ste mali mať menšiu únavu, lepšiu náladu a zdravší spánok
zemiakov - sú používané v domácnosti skoro tak často ako chlieb. Zasýtia, podporujú trávenie, imunitu a pozitívne ovplyvňujú aj kvalitu pokožky
Ako prevanciu proti chorobám z prechladnutia, či pri prvých náznakoch prechladnutia môžete použiť napríklad:
šípkový čaj, lipový čaj alebo iné bylinkové čaje.
včelí med – dodá telu veľa potrebných látok v čajíku, alebo ako súčasť chutných raňajok. Zvlášť vhodný je v tomto období lipový med pre jeho známe protizápalové účinky.
gaštany – varené či pečené podporia Vašu imunitu
cesnak – pôsobí antibakteriálne a protizápalovo
cibuľu – obsahuje veľa vitamínov a telu prospešných látok
škoricu – prehrieva organizmus, pôsobí antibakteriálne a protizápalovo
Pitný režim v jesenných mesiacoch zvykneme podceniť a obmedziť, ale Vaše telo potrebuje dopĺňať tekutiny nielen počas leta, ale aj počas jesene a ďalších ročných období.
Dobrou prevenciou proti prechladnutiu môže byť aj systematické a postupné otužovanie sa /vzduchom, či vodou/. Neprekurujte miestnosti, pravidelne vetrajte. Ak chcete mať v miestnosti skvelú, relaxačnú vôňu, vyskúšajte prírodné silice a éterické oleje od Valacha.
Svoju pozornosť venujte aj pohybu na čerstvom vzduchu. Vyrzate si napríklad na huby. V tomto období vás potešia svojím hojným výskytom. Sychravé počasie by Vás nemalo odradiť.
Príroda je krásna v každom ročnom období. Zvlášť na jeseň hýri viacerými farbami. Prechádzka po prírode nás dobije nenahraditeľnou energiou.
Jesennú náladu si môžete zlepšiť aj večerou pri sviečkach s chutným jedlom a dobrým vínom.
Obrázky: pixabay.com, valachshop