Patríte k milovníkom pikantných jedál? Vyskúšajte pravé slovenské pálivé dobroty. Chilli Manufaktúra Slovakia vyrába poctivé chilli produkty s tradičnou receptúrou, ktoré stoja za vyskúšanie. V článku sa dozviete množstvo zaujímavých informácií o chilli a jeho zdravotných výhodách, pálivosti a využití v kuchyni.


Chilli Slovakia Manufaktúra je najpálivejší chilli obchod na trhu. Ide o rodinnú firmu, ktorá pestuje množstvo odrôd chilli papričiek a vyrába z nich poctivé domáce produkty. Celá ponuka chilli produktov je vypestovaná na Slovensku a nájdete v nej omáčky, kvapky, džemy, pasty, pyré, sušené chilli a výhodné chilli sety. Chilli produkty majú prírodné zloženie bez éčok, konzervantov, zahusťovadiel a škrobu.

 

Mimochodom, v roku 2019 sa firma umiestnila na 3. mieste s produktom Chilli Rakytník v divízii Fruit Hot Sauce Division na celosvetovej súťaži 5th Annual World Hot Sauce Awards.

 

Čo ste možno nevedeli o chilli papričkách

Prvé chilli papričky sa objavili pred viac ako 6 500 rokmi v Mexiku. Vedeli ste, že pri ich konzumácii sa nám vyplavuje hormón šťastia endorfín?

 

Chilli je totiž prírodné afrodiziakum. Jeho konzumácia so sebou prináša množstvo zdravotných výhod. Látky obsiahnuté v chilli pomáhajú udržať zdravé trávenie, zmierniť bolesti kĺbov, bolesti hlavy a migrény, udržať vaše srdce zdravé a zatočiť s príznakmi chrípky a prechladnutia.

 

Chilli papričky a ich pálivosť

Pálivosť chilli papričiek má na svedomí bioaktívna látka kapsaicín. Čím viac kapsaicínu paprička obsahuje, tým je pálivejšia. Kapsaicín spôsobuje pálenie tým, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka.

 

Existuje niekoľko tisíc druhov chilli papričiek, ktoré sa odlišujú veľkosťou, farbou a stupňom pálivosti. Ten sa udáva podľa Scovilleovej stupnice pikantnosti. Počet Scoville jednotiek pálivosti (SHU) zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu. Stupeň pikantnosti chilli papričiek ovplyvňuje niekoľko faktorov: odroda, podnebie a pôda.

 

Treba si uvedomiť, že aj pri konzumácii chilli platí - všetko s mierou. Vďaka extrémnej pálivosti niektorých druhov riskujete nepríjemné ťažkosti ako popálenie žalúdka či pažeráka. V tabuľke pálivosti nájdete chilli omáčky Chilli Slovakia Manufaktúra zoradené od ultra pálivej pre najväčších odvážlivcov cez stredne až po jemne pálivú chilli omáčku pre bežných milovníkov chilli.

Tabuľka pálivosti chilli omáčok od značky Chilli Manufaktúra

Ste chilli profíkom a máte radi ultra pálivé chilli? Tak spozornite! Valach odporúča nakladané chili od Chilli Slovakia Manufakúra Carolina Reaper s Jolokiou a plátkami Jalapeňo v sladko-kyslom slanom náleve.

 

Čo robiť, keď vám „horia” ústa?

Internet je plný odporúčaní, ako sa zbaviť pálenia po chilli papričkách. Kapsaicín je alkalický olej, ktorý je aktívnou zložkou chilli. Umývanie alebo pitná voda nezastavia pálenie. Jediný spôsob, ako ho môžete zastaviť, je neutralizovať čili olej. Odporúčame kyslé potraviny a nápoje (paradajkový džús, čerstvý citrón, limetku, avokádo) alebo mliečne výrobky (jogurty, kyslá smotana), ktoré znižujú pálenie.

 

Využitie produktov od Chilli Slovakia Manufaktúry v kuchyni

Chilli Slovakia Manufaktúra má v ponuke množstvo chilli produktov. Napríklad ovocné chilli alebo chilli s korením. Môžete si vybrať z bohatej ponuky chuti, pálivosti a typu jedla, ktoré chcete dochutiť.

 

Chilli omáčky majú univerzálne využitie. Hodia sa k mäsitým a bezmäsitým jedlám, polievkam, zelenine a zeleninovým šalátom. Sú vhodné aj na dochucovanie pri varení, pečení a grilovaní.

 

Chilli kvapky sú 100% prírodný tekutý výťažok z chilli vhodný do každého jedla. Stačí jedna kvapka a jedlo je pálivé.


Chilli zo Slovenska

Chilli mash - pasty sú vyrábané z čerstvých chilli papričiek pridaním jedlej soli. Pasty sú vhodné na dochucovanie jedál pri varení alebo priamo pri stolovaní. Chilli mash - pyré odporúčame použiť ako nátierku na chlieb, k jedlu alebo chipsom.

 

Chilli džemy sú jemne pikantné (príjemne zahrejú) a hodia sa k sladkým jedlám ako palacinky alebo koláče. Ak radi experimentujete v kuchyni, potom musíte vyskúšať džem s čili ku grilovanému syru, k hydinovému alebo hovädziemu mäsu. Gurmánsky zážitok máte zaručený.

 

Sušené chilli skvele dochutí guláš, tradičné neapolské špagety Aglio Olio alebo menej tradičnú indickú, thajskú či mexickú kuchyňu.

 

Tip na mexický obed, ktorý vás zahreje: Vyskúšajte si uvariť jeden z tradičných mexických pálivých pokrmov 'Chilli con carne. Je to sýte jedlo, takže jeden hrniec vám vyrieši obed na 2 či 3 dni. Hlavnými surovinami sú mleté hovädzie mäso a chilli papričky. Vegetariáni a vegáni môžu mäso nahradiť strukovinami. Pre milovníkov silne pálivého chilli odporúčame drvené Habanero. Tí, čo obľubujú jemne až stredne pikantné jedlá, môžu použiť drvené Jalapeňo.