Cukrovka, alebo tiež diabetes mellitus je choroba látkovej premeny. Je to celoživotné ochorenie, pre ktoré je charakteristická zvýšená hladina cukru v krvi. Pomocou upravenej životosprávy, diéty a správne nastavenej liečby, môže diabetik viesť plnohodnotný život.


Pár slov k cukrovke

Pre naše telo je jedným zo základných zdrojov energie glukóza – najjednoduchší cukor. Je to jediná forma cukru, ktorá v krvi prúdi. Je ale životne dôležitá pre bunky. Na to, aby sa tento cukor premenil na energiu je potrebný inzulín (hormón, ktorý produkuje podžalúdková žľaza).


meranie cukru z prsta perom

Pri cukrovke môže telo prestať produkovať inzulín úplne a vtedy sa jedná o diabetes mellitus 1. typu.

V prípade diabetes mellitus 2. typu síce telo inzulín produkuje, no jeho účinok je nedostatočný, lebo je ho málo, alebo citlivosť organizmu na jeho pôsobenie nie je dostatočná. V oboch prípadoch je výsledkom zvýšená hladina cukru v krvi.


Bylinky pri cukrovke

Bylinky a čajíky zohrávajú u tejto diagnózy skôr podpornú úlohu. Pomáhajú optimalizovať hladinu cukru a udržiavať pitný režim, ktorý je pre cukrovkára nesmierne dôležitý. Väčšina nižšie uvedených rastlín je súčasťou špeciálnych čajov určených diabetikom.


kvety čakanky rastúce na lúke

Hladinu glukózy v krvi znižujú tzv. „fytoinzulíny“. V porovnaní s inzulínom je ich účinok o dosť nižší.


  • Zelený čaj – pomáha znížiť hladinu cukru v krvi.
  • Baza čierna – čaj z listov a výhonkov.
  • Koreň čakanky – je výbornou diétnou zeleninou pre cukrovkárov. Je potrebné ho najskôr dôkladne umyť a vymáčať vo vode.
  • Púpava lekárska – na jar, keď sa začínajú lúky zelenať, púpavu natrháme aj s koreňom. Dobre umyjeme a pridávame do zeleninového šalátu.
  • Pŕhľava dvojdomá – je krvotvornou a krv prečisťujúcou rastlinou. Má liečivé účinky aj na pankreas, ktorý je zodpovedný za hospodárenie s cukrom v krvi. Ideálna je na jarnú očistnú kúru žihľavovým čajom. Jej dĺžka nesmie presiahnuť 3 týždne.
  • Koreň puškvorca – 1 lyžička puškvorca sa namáča 12 hodín v šálke studenej vody. Tento studený výluh sa zohreje, precedí sa a pije sa jeden dúšok pred tromi dennými jedlami a po nich. Teda denne sa vypije len jedna šálka na šesť dúškov. Pred pitím by sa mal čaj zohriať vo vodnom kúpeli.
  • Šalvia lekárska – pravidelné popíjanie čaju pomáha optimalizovať hladinu cukru.
  • Plod jastrabiny lekárskej – zvyšuje účinok inzulínu v organizme, preto nachádza svoje uplatnenie u cukrovkárov druhého typu.
  • List čučoriedky – zalejeme vriacou vodou, prípadne aj chvíľu povaríme. Pomáha lepšie využívať prirodzený inzulín pri diabete 2. typu.
  • Pestrec mariánsky – účinnou látkou v je Silymarín, silný antioxidant, ktorý bojuje proti oxidačnému stresu. Silymarín môže pomôcť obnoviť kontrolu hladiny cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na inzulín.
  • Senovka grécka a lístky bazalky – tiež môžu pomôcť optimalizovať hladinu cukru v krvi. Pridávame ich do šalátov a rôznych jedál.


šalvia karí a cesnak na modrých tanieroch


Čo ešte môže znížiť hladinu cukru?

Za babský domáci prostriedok na znižovanie cukru v krvi sa považuje šťava z kyslej kapusty, či cesnak a cibuľa. Z korenín spoľahlivo znižuje cukor škorica (nie čínska), kurkuma, karí, či klinčeky.

 

Obr. pixabay.com