Cukrovka, alebo tiež diabetes mellitus je choroba látkovej premeny. Je to celoživotné ochorenie, pre ktoré je charakteristická zvýšená hladina cukru v krvi. Pomocou upravenej životosprávy, diéty a správne nastavenej liečby, môže diabetik viesť plnohodnotný život.
Pár slov k cukrovke
Pre naše telo je jedným zo základných zdrojov energie glukóza – najjednoduchší cukor. Je to jediná forma cukru, ktorá v krvi prúdi. Je ale životne dôležitá pre bunky. Na to, aby sa tento cukor premenil na energiu je potrebný inzulín (hormón, ktorý produkuje podžalúdková žľaza).

Pri cukrovke môže telo prestať produkovať inzulín úplne a vtedy sa jedná o diabetes mellitus 1. typu.
V prípade diabetes mellitus 2. typu síce telo inzulín produkuje, no jeho účinok je nedostatočný, lebo je ho málo, alebo citlivosť organizmu na jeho pôsobenie nie je dostatočná. V oboch prípadoch je výsledkom zvýšená hladina cukru v krvi.
Bylinky pri cukrovke
Bylinky a čajíky zohrávajú u tejto diagnózy skôr podpornú úlohu. Pomáhajú optimalizovať hladinu cukru a udržiavať pitný režim, ktorý je pre cukrovkára nesmierne dôležitý. Väčšina nižšie uvedených rastlín je súčasťou špeciálnych čajov určených diabetikom.

Hladinu glukózy v krvi znižujú tzv. „fytoinzulíny“. V porovnaní s inzulínom je ich účinok o dosť nižší.
- Zelený čaj – pomáha znížiť hladinu cukru v krvi.
- Baza čierna – čaj z listov a výhonkov.
- Koreň čakanky – je výbornou diétnou zeleninou pre cukrovkárov. Je potrebné ho najskôr dôkladne umyť a vymáčať vo vode.
- Púpava lekárska – na jar, keď sa začínajú lúky zelenať, púpavu natrháme aj s koreňom. Dobre umyjeme a pridávame do zeleninového šalátu.
- Pŕhľava dvojdomá – je krvotvornou a krv prečisťujúcou rastlinou. Má liečivé účinky aj na pankreas, ktorý je zodpovedný za hospodárenie s cukrom v krvi. Ideálna je na jarnú očistnú kúru žihľavovým čajom. Jej dĺžka nesmie presiahnuť 3 týždne.
- Koreň puškvorca – 1 lyžička puškvorca sa namáča 12 hodín v šálke studenej vody. Tento studený výluh sa zohreje, precedí sa a pije sa jeden dúšok pred tromi dennými jedlami a po nich. Teda denne sa vypije len jedna šálka na šesť dúškov. Pred pitím by sa mal čaj zohriať vo vodnom kúpeli.
- Šalvia lekárska – pravidelné popíjanie čaju pomáha optimalizovať hladinu cukru.
- Plod jastrabiny lekárskej – zvyšuje účinok inzulínu v organizme, preto nachádza svoje uplatnenie u cukrovkárov druhého typu.
- List čučoriedky – zalejeme vriacou vodou, prípadne aj chvíľu povaríme. Pomáha lepšie využívať prirodzený inzulín pri diabete 2. typu.
- Pestrec mariánsky – účinnou látkou v je Silymarín, silný antioxidant, ktorý bojuje proti oxidačnému stresu. Silymarín môže pomôcť obnoviť kontrolu hladiny cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na inzulín.
- Senovka grécka a lístky bazalky – tiež môžu pomôcť optimalizovať hladinu cukru v krvi. Pridávame ich do šalátov a rôznych jedál.

Čo ešte môže znížiť hladinu cukru?
Za babský domáci prostriedok na znižovanie cukru v krvi sa považuje šťava z kyslej kapusty, či cesnak a cibuľa. Z korenín spoľahlivo znižuje cukor škorica (nie čínska), kurkuma, karí, či klinčeky.
Obr. pixabay.com