Karamelová omáčka – nevšedná pochúťka, čerešnička na torte obľúbeného dezertu. Palacinky, zmrzlina, puding, či koláčik? Pár frkancov tekutého karamelu im dodá ten správny šmrnc. Až dostanete chuť na karamel, nemusíte hneď utekať do obchodu. Pokojne si ho pripravte spolu s nami. Je to jednoduché a výsledok je dokonalý.

Príprava karamelu je jednoduchý proces. I keď opatrnosť je na mieste. Pôsobením tepla dôjde ku karamelizácii cukru. Čo to znamená? Cukor získa tekutú konzistenciu a medovo-hnedú farbu. Ak chceme dosiahnuť dlhodobo tekutú konzistenciu karamelu, bude nutné pridať aj čosi navyše. Inak nám karamel poriadne zatvrdne.

A čo teda s karamelovou omáčkou? Použiť ju môžeme na palacinky, lievance, dezerty, puding, tiramisu, zmrzlinu, či rôzne zákusky. Ak sa nám omáčka zvýši, uskladniť ju môžeme v sklenenej uzatvárateľnej fľaši a nechať v chladničke pre ďalšie použitie.








Karamelová omáčka – recept

Budeme potrebovať:

  • 200 g bieleho kryštálového cukru
  • trochu vody
  • 90 g masla
  • 120 ml smotany na šľahanie



Postup prípravy:

  • Cukor nasypeme na panvicu – najlepšie teflónovú, aby sa karamel nepripálil. Pokropíme ho troškou vody tak, aby bol mokrý, no aby neplával. Na nízkej teplote ho ohrievame, až kým získa tekutú hnedú konzistenciu. Nie je nutné ho na panvici miešať.
  • Až vznikne karamel, odstavíme ho zo sporáka a pridáme maslo. Opatrne miešame. Pozor, najprv to bude bublať a trochu prskať.
  • Až sa maslo s karamelom prepoja, vznikne tekutý hnedý sirup. Pridáme smotanu a necháme ohrievať na sporáku za stáleho miešania, až kým vznikne hladká karamelová omáčka.



Slaný karamel - moderný hit posledných rokov

Soľ dodá karamelu zaujímavú príchuť. Dokonale zvýrazní jeho chuť a výsledok je nezabudnuteľný zážitok. Na dosiahnutie tejto excelentnej chuti postačí na záver pridať štipku bežnej soli.







Pár užitočných rád na záver

  • Biely cukor nenahrádzame žiadnou inou alternatívou. Nefungovalo by to.
  • Smotana má byť aspoň 30 % - ná. Čím vyššie číslo, tým lahodnejšia chuť.
  • Príprava karamelovej omáčky patrí do rúk dospelej osoby. Pri neobozretnom miešaní, sa dieťa môže popáliť.
  • Ak pridáme pár kvapiek šťavy z citróna na začiatku do cukru s vodou, zabránime opätovnej kryštalizácii.

 

obr: pixabay.com, flickr.com