Papriková pomazánka dokonale vylepší chuť jedál. Perfektná na potieranie pizze, dochutenie mäsa, do guláša, či na jednohubky. Ak máte radi papriku, budete milovať aj chuť tejto domácej delikatesy. Poctivým domácim výrobkom sa nič nevyrovná a práve papriková pomazánka je toho dôkazom.

Zásoby skvelého paprikového dochucovadla v komore sa vždy zídu. Farba pomazánky závisí od farby použitých paprík. Nech sa páči, inšpirujte sa rokmi overeným receptom na lahodnú paprikovú pomazánku.


Papriková pomazánka – recept:

Ingrediencie:

  • 20 ks veľkých červených paprík
  • 10 ks zelených, alebo žltých paprík
  • 15 ks cibule
  • 5 ks feferóniek (môžete aj viac, alebo menej, podľa toho, či máte radi pikantnejšiu chuť)
  • 200 ml octu
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 1 PL soli
  • 5-6 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 500 ml paradajkového pyré, alebo pretlaku

farebná paprika zelených a červených odtieňov

Postup prípravy:

  • Papriky umyjeme a zbavíme jadierok. Cibuľu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Feferónky umyjeme a nakrájame.
  • Všetko spolu pomelieme na mlynčeku na mäso a dáme do hrnca. K tomu pridáme soľ, cukor, olej, ocot a paradajkové pyré. Privedieme do varu a necháme chvíľu prebublávať za stáleho miešania.
  • Ak chceme mať pomazánku hladkú ako pastu, môžeme ju ešte dodatočne rozmixovať ponorným mixérom. Nie je to však nutné, chutná je aj s malými kúskmi paprík. 
  • Paprikovou pomazánkou naplníme čisté malé fľaše (napríklad od detskej výživy, alebo horčice) a dobre uzavrieme.
  • Sterilizujeme v hrnci 15-20 minút. Následne fľaštičky vyberieme na plech a prikryjeme starou dekou. Necháme v teple odležať do ďalšieho dňa, potom paprikovú pomazánku odložíme na chladné tmavé miesto.
  • Po otvorení fľaštičku uchovávame v chladničke do spotrebovania.

obr. Pixabay.com, Flickr.com