Máte chuť na niečo sladké? Stavte na domácu slivkovú nutelu. Originálny recept nadchne všetkých maškrtníkov. Ak máte veľa sliviek a neviete čo s nimi, slivková nutela je super voľba. Navyše v porovnaní s tradičnou nugátovou pochúťkou urobíte pre svoje zdravie omnoho viac.
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a dáme do hrnca variť. Priebežne miešame varechou. Asi po pol hodine sa rozvaria. Vtedy ich ponorným mixérom mixujeme úplne do hladka.
Pridáme cukor, vanilkový cukor, kakao (alebo karob), škoricu a čokoládu nalámanú na kocky. Krátko povaríme, kým sa všetky ingredienci pekne prepoja a vznikne hladká hnedá hmota.
Na záver môžeme pridať nasekané, alebo pomleté lieskové oriešky a ešte raz dobre vymixovať. Avšak toto už nie je povinná ingrediencia. Takže každému podľa vlastnej chuti.
Nakoniec slivkovú nutelu nalejeme ešte teplú do pripravených šrubovacích pohárikov, podobne ako pri výrobe domáceho džemu. Poháriky dobre uzavrieme a nutelu sterilizujeme. Vyrobíme si tak malé zásoby, veď jedna nikdy nestačí. Ako teda sterilizovať? Na spodok širokého hrnca dáme bavlnenú utierku. Do hrnca vložíme uzavreté fľaštičky a zalejeme vodou zhruba do polovice fliaš. Prikryjeme pokrievkou a necháme na sporáku ohrievať. Až začne voda vrieť necháme asi 10 minút fľaštičky sterilizovať. Potom ich vyberieme na hlboký plech vrchnákom dole. Prikryjeme dekou, alebo utierkou a necháme takto vychladnúť. Hotovú nutelu uskladníme na chladnom tmavom mieste.
Dobrú chuť!
TIP 1: Domáca slivková nutela je skvelá na chlebík,palacinky, lievance, či na dochutenie obľúbenej kaše. TIP 2: Slivky v recepte možno nahradiť jablkami.