Máte chuť na niečo sladké? Stavte na domácu slivkovú nutelu. Originálny recept nadchne všetkých maškrtníkov. Ak máte veľa sliviek a neviete čo s nimi, slivková nutela je super voľba. Navyše v porovnaní s tradičnou nugátovou pochúťkou urobíte pre svoje zdravie omnoho viac.


Recept na slivkovú nutelu

Budeme potrebovať:

  • 2 kg sliviek
  • 500 g kryštálového cukru (alebo trstinového)
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g kvalitnej horkej čokolády
  • 150 g kakaa (môžete použiť aj karob)
  • 1 hrsť lieskových orieškov (nemusia byť žiadne)
  • štipka mletej škorice (dodá neopakovateľnú vôňu)




Postup prípravy:

  • Slivky umyjeme, odkôstkujeme a dáme do hrnca variť. Priebežne miešame varechou. Asi po pol hodine sa rozvaria. Vtedy ich ponorným mixérom mixujeme úplne do hladka.
  • Pridáme cukor, vanilkový cukor, kakao (alebo karob), škoricu a čokoládu nalámanú na kocky. Krátko povaríme, kým sa všetky ingredienci pekne prepoja a vznikne hladká hnedá hmota.
  • Na záver môžeme pridať nasekané, alebo pomleté lieskové oriešky a ešte raz dobre vymixovať. Avšak toto už nie je povinná ingrediencia. Takže každému podľa vlastnej chuti.
  • Nakoniec slivkovú nutelu nalejeme ešte teplú do pripravených šrubovacích pohárikov, podobne ako pri výrobe domáceho džemu. Poháriky dobre uzavrieme a nutelu sterilizujeme. Vyrobíme si tak malé zásoby, veď jedna nikdy nestačí. Ako teda sterilizovať? Na spodok širokého hrnca dáme bavlnenú utierku. Do hrnca vložíme uzavreté fľaštičky a zalejeme vodou zhruba do polovice fliaš. Prikryjeme pokrievkou a necháme na sporáku ohrievať. Až začne voda vrieť necháme asi 10 minút fľaštičky sterilizovať. Potom ich vyberieme na hlboký plech vrchnákom dole. Prikryjeme dekou, alebo utierkou a necháme takto vychladnúť. Hotovú nutelu uskladníme na chladnom tmavom mieste.



Dobrú chuť!


TIP 1: Domáca slivková nutela je skvelá na chlebík, palacinky, lievance, či na dochutenie obľúbenej kaše.
TIP 2: Slivky v recepte možno nahradiť jablkami.

Obr. pixabay.com, flickr.com