Lopárik, denko, či väčšia pracovná doska sú pri bežnom používaní priam liahňou rôznych baktérií. Prevencia v tomto prípade nie je len prázdnym slovom, práve naopak. Ako teda dokonale vyčistiť túto pracovnú plochu tak, aby ste ju mohli bez výčitiek aj naďalej používať?


Keď bežná očista nestačí

 

Drevená doska, denko, či lopárik do umývačky riadu nepatria. Mohli by sa totiž časom ľahko poškodiť. Ani bežné umývanie hubkou a bežným saponátom nemusí byť úplne dostatočné. Tu totiž neplatí staré známe – čo oko nevidí, to srdce nebolí. Drobnučkých nepriateľov síce nevidíme, no vedia nám nepekne naštrbiť naše trávenie. Agresívne čistiace prostriedky tiež nie sú tým správnym krokom. Predsa len na drevenej doske krájame rôzne jedlo. Oplatí sa preto poznať pár neškodných, avšak účinných trikov, ako s baktériami zatočiť a bez výčitiek používať lopárik aj naďalej.

pokrájané jablko na denku

Eko-tipy ako čistiť lopárik

 

Soľ, citrón a jedlá sóda sú TOP trojkou na dokonale čistú dosku. Nemusíte zháňať žiadne špeciálne a drahé prípravky. Spomínané ingrediencie máme predsa bežne v kuchyni.

 

O dokonalú čistotu sa postará spomínaná trojica. Sódu bikarbónu spolu so soľou nasypte na povrch lopárika a dôkladne pokvapkajte šťavou z citróna. Takto nechajtepôsobiť 10 minút a potom už môžete dosku dôkladne vydrhnúť aj za pomoci hubky na riad. Na záver lopárik opláchnite vlažnou vodou a na vzduchu nechajte dôkladne uschnúť.

 

Pri samotnom krájaní rôznych surovín nám vznikajú na lopáriku ryhy. Tieto zárezy nie je možné vyčistiť úplne dokonalepri bežnom umývaní. Aj v tomto prípade môžeme siahnuť po niečom, čo doma iste nechýba. Bežný octom navlhčite hubku, alebo handričku a prejdite ňou po celej ploche dreveného denka. Kyselina octová lopárik vydenzifikuje. V nejednej domácnosti sa v lekárničke nájde peroxid vodíka. A práve ten možno použiť po octovej očiste, čím zvýšime nezávadnosť drevenej dosky. Stačí požiť papierový obrúsok navlhčený peroxidom vodíka a prejsť ním po doske. Toto opatrenie je vhodné použiť najmä po krájaní surového mäsa.

mäso na lopáriku

A čo zápach?

 

Drevené dosky dokážu mimoriadne rýchlo absorbovať pachy a vône surovín, ktoré sa na nich krájali. Predstavte si vôňu zeleru, petržlenu, cibule, či cesnaku. Tento mix vôní si denko pamätá. Ak nechcete mať čerstvo odkrojený chlieb obohatený o vôňu zeleru, či cesnaku, skúste malú fintu. Na zbavenie pachov vám poslúži koliesko citróna. Stačí ním potrieť dosku, na ktorej ste krájali inkriminovanú aromatickú potravinu.



Užitočné rady na záver

 

  • Drevené dosky nepatria do umývačky riadu. Hrozí popraskanie a poškodenie. Napriek všeobecne známemu pravidlu to mnohí z nás aj tak robia.
  • Pracovné dosky a lopáriky pravidelne čistite a dezinfikujte. Predchádzate tým nechceným črevným ťažkostiam.
  • V ideálnom prípade majte doma viac lopárikov určených pre rôzne druhy potravín. Krájať čerstvú zeleninu, či chlebík na doske, kde bolo pred pár minútami klepané surové mäso nie je vonkoncom dobrý nápad.
  • Dôležité je nepoužívať univerzálne pracovnú dosku na krájanie surových aj tepelne spracovaných potravín.

 

chlieb na denku

Obr. Pixabay.com