Žijeme v hektickej dobe. Ľudia neustále hľadajú spôsoby ako ušetriť čas a zároveň sa stravovať zdravo a chutne. Česká potravinárska firma Expres menu prišla s nápadom kvalitného hotového jedla za dostupné ceny. Všetko o procese výroby hotových jedál, o poctivom výbere surovín, ale aj o tom ako firma Expres menu bojuje proti plytvaniu jedla, nájdete v článku.

Poctivé hotové jedlá bez chémie a éčok

Expres menu tvoria chutné a tradičné jedlá, ktoré sú ideálnou alternatívou k domácemu vareniu. Pri výrobe jedál firma vyberá len kvalitné a ručne spracované suroviny od českých regionálnych dodávateľov, kvalitné mäso od českých farmárov, čerstvo zozbierané sezónne suroviny a živú vodu. Vďaka jej zásaditosti Expres menu používa o 30 % menej soli a o 20 % menej korenia bez ovplyvnenia výslednej chuti produktu. Týmito krokmi Expres menu predchádza k prekysleniu organizmu.

Pri varení firma využíva zdravšie a šetrnejšie spracovanie jednotlivých surovín. Zeleninu restujú iba na za studena lisovanom olivovom oleji a mäso pečú v pare. Dokonca vytvorili ľahšie stráviteľnú zmes kukuričnej a ryžovej múky na bezlepkové zahusťovanie. Navyše sú všetky jedlá od Expres menu bez lepku.

V ponuke Expres menu nájdete:

  • jednoporciové jedlá (300g) - napríklad jelení guláš či kura na šampiňónoch
  • dvojporciové jedlá (600g) - napr. tradičné jedlá ako kura na paprike, bolonská omáčka k cestovinám, ale aj menej tradičné indické butter chicken, ázijské kari
  • komplet menu (500g) obsahuje jednu porciu s prílohou
  • mäso vo vlastnej šťave v niekoľkých variantoch: 300g - 3 porcie (napr. kuracie mäso), 500g - 2 porcie (napr. marinované bravčové koleno) alebo 150g - 1 porcia (roastbeef)
  • ovocné kaše (300g - 1 porcia) - napr. ryžová alebo pohánková kaša
  • desiata vo forme sladkého Mlsu, nátierky alebo paštéty
  • polievky (600g - 2 porcie) - napr. strukovinové polievky, vývar (hovädzí, kurací), guláš a veľa ďalších
  • prílohy (400g - 2 porcie) - napr. ryža a zemiaky na viacero spôsobov, alebo šošovica na orientálny spôsob
  • XXL balenia sú v dvoch gramážach: 600 g - 2 porcie (5 ks v balení) alebo 300 g - 1 porcia (8 ks v balení)

Kartónové XXL balenia sú výhodné z niekoľkých dôvodov:

S XXL baleniami máte postarané o obed pre nečakané návštevy. Sú cenovo výhodnejšie v porovnaní s balením na jednu porciu. Viete s nimi nasýtiť celú rodinu v pohodlí domova a na cestách. Vďaka rýchlemu ohrevu môžete tieto hotovky konzumovať za pár minút. Expres menu je super voľbou pre dobrodružné duše, ktoré si ho môžu vziať kamkoľvek: na letné dovolenky, stanovačky, chaty a výlety karavanom. S XXL baleniami vám hlad nehrozí.


Hotové jedlá vo výhodných XXL baleniach

Tip na rýchly obed: Valach odporúča komplet menu kura na paprike s cestovinou. Máte ho pripravené behom pár minút a zohriať si ho môžete 3 spôsobmi: na panvici, v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre.

Vlastná technológia = dlhoročná trvanlivosť jedál bez konzervantov

Expres menu nemusíte skonzumovať hneď kvôli dlhoročnej záruke. Firma Expres menu prišla s inovatívnym nápadom výroby trvanlivých potravín. Vďaka unikátnej patentovanej technológii CTP vydržia pri izbovej teplote až 10 rokov. Čo je CTP? Ide o kontinuálny tepelný proces, ktorý pokračuje sterilizáciou v parnom autokláve.

Aké fázy tepelný proces zahŕňa? Pri varení pokrmu teplota nesmie nikdy klesnúť pod 70 stupňov celzia. Hneď po uvarení sa produkt dostáva do viacvrstvového bariérového vrecka, ktoré sa hermeticky uzavrie zatavením. Výsledný produkt sterilizujú, potom ho rýchlo zahrejú pri vysokej teplote a následne schladzujú. Takýmto spôsobom vznikajú nutrične vyvážené jedlá Expres menu.

Lokálni dodávatelia a čerstvé suroviny

Za hotovými jedlami sa skrýva pridaná hodnota. Na prípravu jedál firma nakupuje suroviny od lokálnych dodávateľov, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty - čerstvosť, výber kvalitných surovín a šetrnosť k planéte. Nekompromisným kritériom výberu sú dobré životné podmienky zvierat. Expres menu nepodporuje klietkový chov sliepok a chov hospodárskych zvierat v neetických podmienkach.


hotové jedlá

Ako Expres menu bojuje s plytvaním jedla

Zlé spotrebiteľské návyky ako nakupovanie zásob potravín alebo nesprávne skladovanie patria k jedným z hlavných príčin plytvania jedlom. Štatistiky z roku 2021 ukazujú, že až 9% domácností vyhadzuje potraviny na dennej báze. Najčastejšie ide o ovocie a zeleninu, pečivo, varené jedlá a mliečne výrobky.

Expres menu predchádza plytvaniu jedla tým, že dovezené suroviny čo najrýchlejšie spracuje. Rovnako dôležité sú normované receptúry, sezónne varenie, lokálni dodávatelia, plánovaná výroba a trvanlivosť potravín. Tieto kroky nespôsobujú ekologickú záťaž, ktorá často vzniká pri transporte, likvidácii a výrobe produktov.


Zdroje: https://free-food.sk/problem/ake-su-statistiky/ https://www.expresmenu.sk https://www.blog.expresmenu.com/tipy-a-rady/cim-expres-menu-bojuje-s-plytvanim-s-jidlem/