Falošný hovädzí vývar sa dá pripraviť namiesto mäsa a kostí aj z dužiny a semienok z tekvice. Tento vývar je zdravý, chutný a vynikajúci nielen pre vegetariánov. Chuť polievky pripomína práve hovädzí vývar a môže oklamať nejedného milovníka mäsových pokrmov. Tento trik nie je žiadnou novinkou. Takúto chutnú a zdravú polievku ste možno jedli ako už deti aj u svojej babičky či prababičky.

Ak pripravujete pokrm z tekvice, šupky a dužinu už nemusíte vyhadzovať. Pripravte si z nich chutný falošný hovädzí vývar. Naviac znížite svoj odpad a taktiež doprajete organizmu zdravé vitamíny a minerály. Nakoľko častokrát práve v šupke zeleniny býva najviac minerálov, vitamínov či prírodných zlúčenín blahodarných pre naše zdravie. Rovnako zdravé sú aj tekvicové jadierka v dužine tekvice.

Na falošný hovädzí vývar budeme potrebovať:

  • Šupky a dužinu so semienkami z dvoch malých tekvíc alebo 1 veľkej tekvice
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • Kúsok zeleru
  • ½ kalerábu
  • 1 cibuľa
  • 2 cesnaky
  • Čierne alebo farebné korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • Čerstvá petržlenová alebo ligurčeková vňať (mimo sezónu môžete použiť aj sušenú polievkovú zmes byliniek
  • Soľ podľa chuti
  • 1 kávovú lyžičku nesoldíka (vegety bez glutamanu a soli)
  • Soľ podľa chuti
  • Niťovky alebo rezance

Postup prípravy:

Postup prípravy v dvoch krokoch

  • Ako prvé vložíme do hrnca s vodou dôkladne umyté tekvicové šupky a dužinu so semienkami.
  • Pridáme aj očistenú a ošúpanú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak v celku a privedieme k varu.
  • Zelenina varená v celku sa bude na záver prípravy z polievky lepšie vyberať a bude aj z osobnej skúsenosti lepšie chutiť.
  • Do polievky pridáme aj korenie, bobkový list, nesoldík, čerstvú alebo sušenú vňať a osolíme podľa potreby.
  • Následne polievku varíme na nižšom stupni do zmäknutia zeleniny.
  • Keď budeme mať koreňovú zeleninu uvarenú, vyberieme ju z vývaru a zvyšok polievky scedíme cez jemné sitko, aby sme oddelili vývar od dužiny z tekvice.
  • Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie časti.
  • V druhom hrnci si uvaríme niťovky alebo rezance podľa návodu.
  • Na záver podávame vývar s nakrájanou zeleninou a uvarenými rezancami.


Falošný hovädzí vývar z tekvice v modrom hlbokom tanieri na štruktúrovanom modrom podklade

Dobrú chuť.

 

TIP: Ak chcete, aby mala polievka ešte viac mäsovú chuť, pridajte za polievkovú lyžicu kuracej alebo hovädzej bujónky. Zdravý a chutný bujón zvýrazní výslednú chuť nielen polievok, ale aj mäsových a zeleninových pokrmov.




obr.
súkromný archív