Tradičná zemiaková placka, ktorú poznáme v rôznych kútoch Slovenska pod odlišnými názvami, je obľúbeným pokrmom už skutočne mnoho generácií. Dokonca nielen na Slovensku. Plochá smažená placka, nazývaná aj haruľa či zemiaková baba, je pripravovaná zo strúhaných zemiakov, cibule, cesnaku, vajíčka, múky a korenín, ktoré jej dodajú tú správnu tradičnú chuť. Naše babičky ju buď smažili na masti, alebo piekli v pekáči.

 

Haruliam dodajú tu správnu chuť tradičné koreniny a ingrediencie. Napríklad majoránka, rasca, cesnak či paprika. Tieto koreniny sú špeciálne namiešané v koreninových zmesiach Staročech a Spišskej zmesi Valach od Dávidového korenia.


Na smaženej  haruľke si vieme pochutnať samostatne. Alebo ju naplniť kuracím či bravčovým soté, dusenou pečienkou, prípadne aj obľúbenou važeckou pochúťkou. Vegetariáni si zase môžu zemiakové packy naplniť dusenou zeleninou. Či použijete mäsovú alebo zeleninovú plnku, obe môžete naviac posypať strúhaným syrom. Pochutnať si na nich môžeme aj so zakysankou alebo kyslou smotanou. Niektorí labužníci obľubujú zemiakové placky aj s dusenou kyslou kapustou na cibuľke a slanine.


Haruľa – budeme potrebovať:


Postup prípravy:

  • Zemiaky najskôr očistíme a ošúpeme. Následne ich nastrúhame na jemnom strúhadle.
  • Ak by boli zemiaky priveľmi vodnaté, môžeme trochu šťavy, ktorú pustia vyliať, aby sme do zemiakovej zmesi nemuseli pridávať priveľa múky.
  • K pripraveným zemiakom pridáme nastrúhanú alebo rozmixovanú cibuľu a pretlačený cesnak.
  • Pridáme aj vajíčko, vegetu, koreniny Staročech a Spišskú zmes Valach, korenie a soľ.

Postup prípravy zemiakovej placky od miešania ingrediencií po smaženie

  • Zmes na zemiakové placky potom rovnomerne premiešame a zahustíme múkou.
  • Zo zmesi tvarujeme na rozpálenej panvici s olejom alebo masťou placky rôznych veľkostí. Placky smažíme z oboch strán do zlatista.
  • Môžeme pripraviť malé zemiakové placky, na ktorých si pochutnáme ako na vynikajúcej chuťovke, alebo veľké zemiakové placky, ktoré vieme naplniť mäsovou alebo zeleninovou zmesou.



Zemiaková placka plnená važeckou pochúťkou so syrom, servírovaná na modrom tanieri na drevenom podklade

Na zemiakovej placke si skvelo pochutnáte s obľúbenou važeckou pochúťkou



TIP1: AK obľubujete zemiakové placky, vyskúšajte aj alternatívu s cuketou. Recept na zemiakové placky s cuketou nájdete TU.

TIP2: Jednoznačne stojí za to vyskúšať aj chutné sú zeleninové placky so syrom. Určite vás oslovia rovnako ako tradičné zemiakové placky. Recept nájdete TU.


obr. súkromný archív