V dnešnej dobe vieme kúpiť v nákupných reťazcoch cestoviny od výmyslu sveta. Cestoviny rôznych tvarov, veľkostí, príchutí a z rôznych surovín.  Avšak naše predchádzajúce generácie domáce cestoviny bežne pripravovali doma. Šikovné gazdinky robili napríklad domáce niťovky do slepačej polievky. Či domáce široké rezance, na ktorých si pochutnávali s tvarohom, makom, alebo orechmi.




Cestoviny sú pokrm najčastejšie z nekysnutého pšeničného cesta. Veľmi dobré sú zo semolíny. Sú výživnejšie a veľkým plusom je, že sa nerozvaria. V dnešnej dobe sa sortiment cestovín rozšíril, nielen tvarovo, ale aj zložením. Okrem klasických pšeničných a semolínových cestovín, existuju aj celozrnné, alebo z iných obilnín ako pšenica. Napríklad špaldové či ražné. Či zdravšie alternatívy zo strukovín, ktoré naviac obsahujú bielkoviny. Alebo bezlepkové cestoviny, pre ľudí s celiakiou.



Cestoviny sa dajú pripraviť len s použitím vody, alebo naviac s vajíčkami, vďaka ktorým sa ich výživová hodnota zvýši. Ich tepelná úprava je jednoduchá. Spočíva v tom, že sa vložia do vriacej vody. Na slabom sa ohni varia do zmäknutia pár minút.



domáce vaječné cestoviny



Základné cesto na domáce cestoviny s vajíčkom - budeme potrebovať:



  • 130 g hladkej múky
  • 25g vody
  • 1 vajíčko

Z tohto cesta vieme následne pripraviť:

 



domáce rezance



Príprava domácich cestovín je jednoduchá:



  • Zo surovín ručne vymiesime kompaktné cesto.
  • Po vymiesení cesto zabalíme do fólie a vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky.
  • Tým, že cesto postojí, zvláčnie a bude sa dobre vaľkať.
  • Odstáte cesto vyvaľkáme valčekom na pomúčenej podložke alebo doske na tenko.
  • Následne cesto nakrájame na pásy a tie spracujeme podľa toho, aké chceme výsledné cestoviny.
  • Ak chceme tenké niťovky, pásy cesta nakrájame na obdĺžniky, alebo štvorce. Tie následne nakrájame pomocou strojčeka na niťovky, prípadne ručne nožom.

domáce cestoviny

  • Ak chceme hrubé či široké rezance, pásy cesta nakrájame na hrubšie pásiky.
  • Ak chceme cesto na lasagne, pásy cesta nakrájame na podlhovasté obdĺžnikové pásy.
  • Ak chceme cesto na plnené cestoviny, pásy nakrájame na štvorce a tie plníme plnkou. Následne okraje potrieme vodou a cestovinu zlepíme preložením na polovicu.
  • Pripravené cestoviny rovnomerne rozmiestnime na utierke, poprášime múkou a necháme preschnúť.


domáce plnené cestoviny
Príprava domácich plnených rezancov je časovo náročná, avšak výsledok stojí za to. Naplniť ich vieme na sladko aj slano.




Cesto na domácu mrveničku si vieme pripraviť z týchto surovín:



  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g hrubej múky
  • 1 vajíčko

Príprava:

  • Zo surovín spracujeme hustejšie cesto, ktoré na veľkom strúhadle rovnomerne nastrúhame na utierku.
  • Mrveničku poprášime múkou a necháme preschnúť na utierke.




TIP: Ak nemáte čas, ale chceli by ste kvalitné domáce cestoviny, vybrať si môžte TU.


Obrázky: pixabay.com