V dnešnej dobe vieme kúpiť v nákupných reťazcoch cestoviny od výmyslu sveta. Cestoviny rôznych tvarov, veľkostí, príchutí a z rôznych surovín. Avšak naše predchádzajúce generácie domáce cestoviny bežne pripravovali doma. Šikovné gazdinky robili napríklad domáce niťovky do slepačej polievky. Či domáce široké rezance, na ktorých si pochutnávali s tvarohom, makom, alebo orechmi.
Cestoviny sú pokrm najčastejšie z nekysnutého pšeničného cesta. Veľmi dobré sú zo semolíny. Sú výživnejšie a veľkým plusom je, že sa nerozvaria. V dnešnej dobe sa sortiment cestovín rozšíril, nielen tvarovo, ale aj zložením. Okrem klasických pšeničných a semolínových cestovín, existuju aj celozrnné, alebo z iných obilnín ako pšenica. Napríklad špaldové či ražné. Či zdravšie alternatívy zo strukovín, ktoré naviac obsahujú bielkoviny. Alebo bezlepkové cestoviny, pre ľudí s celiakiou.
Cestoviny sa dajú pripraviť len s použitím vody, alebo naviac s vajíčkami, vďaka ktorým sa ich výživová hodnota zvýši. Ich tepelná úprava je jednoduchá. Spočíva v tom, že sa vložia do vriacej vody. Na slabom sa ohni varia do zmäknutia pár minút.

Základné cesto na domáce cestoviny s vajíčkom - budeme potrebovať:
- 130 g hladkej múky
- 25g vody
- 1 vajíčko
Z tohto cesta vieme následne pripraviť:
Príprava domácich cestovín je jednoduchá:
- Zo surovín ručne vymiesime kompaktné cesto.
- Po vymiesení cesto zabalíme do fólie a vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky.
- Tým, že cesto postojí, zvláčnie a bude sa dobre vaľkať.
- Odstáte cesto vyvaľkáme valčekom na pomúčenej podložke alebo doske na tenko.
- Následne cesto nakrájame na pásy a tie spracujeme podľa toho, aké chceme výsledné cestoviny.
- Ak chceme tenké niťovky, pásy cesta nakrájame na obdĺžniky, alebo štvorce. Tie následne nakrájame pomocou strojčeka na niťovky, prípadne ručne nožom.
- Ak chceme hrubé či široké rezance, pásy cesta nakrájame na hrubšie pásiky.
- Ak chceme cesto na lasagne, pásy cesta nakrájame na podlhovasté obdĺžnikové pásy.
- Ak chceme cesto na plnené cestoviny, pásy nakrájame na štvorce a tie plníme plnkou. Následne okraje potrieme vodou a cestovinu zlepíme preložením na polovicu.
- Pripravené cestoviny rovnomerne rozmiestnime na utierke, poprášime múkou a necháme preschnúť.
Príprava domácich plnených rezancov je časovo náročná, avšak výsledok stojí za to. Naplniť ich vieme na sladko aj slano.
Cesto na domácu mrveničku si vieme pripraviť z týchto surovín:
- 50 g polohrubej múky
- 50 g hrubej múky
- 1 vajíčko
Príprava:
- Zo surovín spracujeme hustejšie cesto, ktoré na veľkom strúhadle rovnomerne nastrúhame na utierku.
- Mrveničku poprášime múkou a necháme preschnúť na utierke.
TIP: Ak nemáte čas, ale chceli by ste kvalitné domáce cestoviny, vybrať si môžte TU.
Obrázky: pixabay.com