Sviatočná kapustnica nesmie chýbať v mnohých rodinách na štedrovečernom alebo novoročnom stole. Tradičná polievka z kyslej kapusty je obľúbeným pokrmom aj na vianočných večierkoch, či rôznych slávnostiach. Môžeme si ju však pripraviť aj kedykoľvek cez rok, napríklad na chalupe v kotlíku. Receptov na tradičnú štedrovečernú kapustnicu je mnoho, my vám prinášame jeden z nich.
Každá rodina ma svoj tradičný recept. Niekto obľubuje verziu s mliekom, iní s paradajkovým pretlakom. Údené mäso, koleno, bravčové mäso či klobáska sú ingrediencie, ktoré dodajú kapustnici tu správnu chuť. Existuje však aj verzia bez mäsa, vhodná pre vegetariánov alebo počas pôstu. Veľmi obľúbenými surovinami pri príprave kapustnice sú aj sušené hríby alebo slivky.
Ako prvé si namočíme sušené hríby do vody aspoň na pol hodinu.
Následne očistenú cibuľunakrájame nadrobno. Na oleji alebo masti ju orestujeme do sklovita.
Nakoniec restovania pridáme aj 3 strúčiky prelisovaného cesnaku.
Potom pridáme kyslú kapustu, ktorú pred tým môžeme premyť, pokiaľ je priveľmi kyslá.
Pridáme aj bobkový list, mleté korenie, papriku, sušené hríby, slivky, paradajkové pyré, bujónku, údené mäso a klobásku v celku.
Zalejeme vodou a polievku privedieme k varu.
Varíme 30 až 45 minút.
Na záver pridáme aj zvyšné dva prelisované strúčiky cesnaku a prípadne dochutíme cukrom, ak je kapustnica príliš kyslá.
Potom vyberieme z polievky uvarenú klobásku a nakrájame ju na kolieska.
Nakoniec polievku naservírujeme na tanier a môžeme ju ozdobiť kyslou smotanou.
Milovníci pikantného si do polievky môžu pridať aj chilli.
Dobrú chuť.
TIP1: Tradičnú kapustnicu si môžete vychutnať aj s domácim kváskovým chlebíkom. Recept na rascový chlieb z kvásku, nájdete TU. TIP2: Do tradičnej kapustnice viete použiť aj výbornú kyslú kapustu zo Šváboviec, ktorú nájdete v našejkamennej predajni.