Lahodná a krémová kuriatková omáčka sa skvelo hodí k mäsovým minútkam. Môžeme ju kombinovať snáď s akoukoľvek prílohou, dokonca aj bez mäsa. Príprava je jednoduchá a rýchla. Ale výsledok bude skutočne stáť za to. Najlepšia je z čerstvých kuriatok, ale mimo sezóny ju vieme pripraviť aj z nasušených zásob.
Základom kuriatkovej omáčky je huba „kuriatko jedlé“, nazývaná aj „líška jedlá“. Preto túto omáčku môžete poznať aj pod názvom „líšková omáčka“. Na túto hubu vieme natrafiť v ihličnatých aj listnatých lesoch od mája až do novembra. Z príjemne korenistej huby vieme pripraviť rôzne jedlá, ktoré kuriatka skvelo dochutia. Dokonca sa dajú aj zavárať.
Budeme potrebovať:
Kuriatková omáčka:
- 250g čerstvých alebo mrazených kuriatok (mimo sezóny môžeme použiť sušené kuriatka)
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice masla
- 250g smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica kuracej bujónky
- 100ml bieleho vína
- 1 strúčik cesnaku
- 1 kávova lyžička saturejky
- Farebné korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
Bravčová panenka
Postup prípravy:
Kuriatková omáčka:
- Ako prvé orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita na roztopenom masle.
- Na konci restovania cibule pridáme aj prelisovaný cesnak a krátko opražíme.
- Následne pridáme očistené kuriatka, ktoré môžeme nakrájať aj na menšie kúsky.
- Ak sa rozhodneme mimo sezóny použiť sušené kuriatka, je potrebné ich deň vopred namočiť. Pred prípravou následne opláchnuť a scediť.
- Potom kuriatka podlejeme vínom, ktoré budeme niekoľko minút redukovať. Pridáme aj farebné korenie a saturejku.
- Na záver podlejeme smotanou a redukujeme do jemne hustejšej konzistencie na nižšom stupni.
Bravčová panenka:
- Ako prvé umytú bravčovú panenku odblaníme a rozkrojíme na polovicu.
- Mäso osušíme kuchynskou utierkou a okoreníme čerstvo namletým farebným korením.
- Na oleji sprudka opečieme bravčovú panenku z každej strany do zlatista.
- Následne opečenú panenku preložíme do pekáča a vložíme do rozohriatej rúry na 200°C.
- Panenku pečieme 8 až 10 minút a vyberieme ju.
- Chvíľu ju necháme postáť a následne ju nakrájame na ružové medailóniky.
Bravčovú panenku na kuriatkovej omáčke môžeme servírovať s pečenými zemiakmi, pyré, knedličkami, aj cestovinou. Vegetariáni si na lahodnej kuriatkovej omáčke môžu pochutiť aj bez mäsa.
TIP1: Ak nie ste milovníkom hubárčenia, viete si ich u nás na Valachshope zadovážiť sušené.
TIP2: Ak ste však zarytým hubárom, vaše nasušené hubové úlovky môžete uskladniť v originálnej remeselnej keramickej nádobe na huby.
obr. súkromný archív, pixabay.com,