Lahodná a krémová kuriatková omáčka sa skvelo hodí k mäsovým minútkam. Môžeme ju kombinovať snáď s akoukoľvek prílohou, dokonca aj bez mäsa. Príprava je jednoduchá a rýchla. Ale výsledok bude skutočne stáť za to. Najlepšia je z čerstvých kuriatok, ale mimo sezóny ju vieme pripraviť aj z nasušených zásob.

Základom kuriatkovej omáčky je huba „kuriatko jedlé“, nazývaná aj „líška jedlá“. Preto túto omáčku môžete poznať aj pod názvom „líšková omáčka“. Na túto hubu vieme natrafiť v ihličnatých aj listnatých lesoch od mája až do novembra. Z príjemne korenistej huby vieme pripraviť rôzne jedlá, ktoré kuriatka skvelo dochutia. Dokonca sa dajú aj zavárať.


detail kuriatok jedlých

Budeme potrebovať:


Kuriatková omáčka:

  • 250g čerstvých alebo mrazených kuriatok (mimo sezóny môžeme použiť sušené kuriatka)

Bravčová panenka


Postup prípravy:


Kuriatková omáčka:

  • Ako prvé orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita na roztopenom masle.
  • Na konci restovania cibule pridáme aj prelisovaný cesnak a krátko opražíme.
  • Následne pridáme očistené kuriatka, ktoré môžeme nakrájať aj na menšie kúsky.

Postup prípravy kuriatkovej smotanovej omáčky v jednotlivých krokoch


  • Ak sa rozhodneme mimo sezóny použiť sušené kuriatka, je potrebné ich deň vopred namočiť. Pred prípravou následne opláchnuť a scediť.
  • Potom kuriatka podlejeme vínom, ktoré budeme niekoľko minút redukovať. Pridáme aj farebné korenie a saturejku.
  • Na záver podlejeme smotanou a redukujeme do jemne hustejšej konzistencie na nižšom stupni.

Bravčová panenka:

  • Ako prvé umytú bravčovú panenku odblaníme a rozkrojíme na polovicu.
  • Mäso osušíme kuchynskou utierkou a okoreníme čerstvo namletým farebným korením.
  • Na oleji sprudka opečieme bravčovú panenku z každej strany do zlatista.

Detail bravčovej panenky počas restovania  na panvici a následne opečenej v bielom pekáči pred pečením


  • Následne opečenú panenku preložíme do pekáča a vložíme do rozohriatej rúry na 200°C.
  • Panenku pečieme 8 až 10 minút a vyberieme ju.
  • Chvíľu ju necháme postáť a následne ju nakrájame na ružové medailóniky.


Bravčová panenka s krémovou kuriatkovou omáčkou a cestovinou v modrom hlbokom

 

Bravčovú panenku na kuriatkovej omáčke môžeme servírovať s pečenými zemiakmi, pyré, knedličkami, aj cestovinou. Vegetariáni si na lahodnej kuriatkovej omáčke môžu pochutiť aj bez mäsa. 



TIP1:
Ak nie ste milovníkom hubárčenia, viete si ich u nás na Valachshope zadovážiť sušené.

TIP2: Ak ste však zarytým hubárom, vaše nasušené hubové úlovky môžete uskladniť v originálnej  remeselnej keramickej nádobe na huby.



obr. súkromný archív, pixabay.com,