Marhuľový koláč s mrveničkou si obľúbia všetci vyznávači sladkých dobrôt. Víkend je pred nami a sezóna marhúľ ešte neskončila. Čo takto využiť a ukuchtiť niečo tradičné kysnuté?
Marhule v spojení s mrveničkou a kysnutým cestom vytvoria dokonalý sladko-kyslý súlad chutí. Koláč je priam stvorený na nedeľné raňajky, či ako desiata na výlet.
Uvedené množstvo ingrediencií vystačí na 1 veľký plech (30x40 cm).
500g čerstvých marhúľ (môže byť aj viac ak chcete viac ovocnej zložky)
Mrvenička:
3 PL polohrubej múky
3 PL práškového cukru
1 PL masla (najlepšie priamo z chladničky)
štipka soli pomedzi prsty
Postup prípravy:
Najskôr si pripravíme cesto. Do hlbšej misky preosejeme múku. Do stredu múky rukou urobíme jamku a do nej rozdrvíme droždie. Zasypeme lyžicou cukru a zalejeme vlažným mliekom.
Necháme podkysnúť po dobu 5-10 minút. Ak je v miestnosti teplo, tak postačí aj 5 minút. Po nakysnutí pridáme celé vajce, olej, vanilkový cukor a pol lyžičky soli. Pomocou drevenej varechy cesto dôkladne vymiesime. Až sa odliepa od strán misky, poprášime ho hladkou múkou a prikryjeme bavlnenou kuchynskou utierkou. Cesto necháme kysnúť asi 40 minút. Až zdvojnásobí svoj objem, je pripravené na ďalšiu prácu.
Kým nám cesto kysne, pripravíme si marhule. Umyjeme ich a nakrájame na mesiačiky.
Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou (opäť hladkou) poprášenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát veľkosti plechu. Plech vystelieme papierom na pečenie a vyvaľkané cesto naň premiestnime.
Na vrch poukladáme pripravené marhule a necháme cesto na plechu ešte 5-8 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravíme mrveničku. Do misky vložíme 1 kopcovitú lyžicu studeného masla. Pridáme polohrubú múku, štipku soli a práškový cukor. Pomocou prstov všetko spolu spracujeme – mrvíme. Následne túto mrveničku rukami rozdrobíme po povrchu pripraveného koláča.
A teraz šup s ním do rozohriatej rúry. Pečieme približne 15 minút pri teplote 190°C. Občas treba na koláč nazrieť, keďže každá rúra pečie trochu inak. Až sú boky peknej zlato-hnedej farby po uvedenom čase, je marhuľový koláč hotový.
Upečený koláč necháme vychladnúť a tak porežeme na ľubovoľne veľké kúsky.
Dobrú chuť!
TIP: Ak sa vám nechce pripravovať kysnuté cesto, no máte chuť na rýchlu ovocnú dobrotu, vyskúšajte jednoduchú hrnčekovú bublaninu s marhuľami.