Marhuľový koláč s mrveničkou si obľúbia všetci vyznávači sladkých dobrôt. Víkend je pred nami a sezóna marhúľ ešte neskončila. Čo takto využiť a ukuchtiť niečo tradičné kysnuté?

Marhule v spojení s mrveničkou a kysnutým cestom vytvoria dokonalý sladko-kyslý súlad chutí. Koláč je priam stvorený na nedeľné raňajky, či ako desiata na výlet.

Uvedené množstvo ingrediencií vystačí na 1 veľký plech (30x40 cm).



Čo všetko budeme na marhuľový koláč potrebovať

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • pol kocky droždia (20 g)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • pol ČL soli
  • 150 ml mlieka
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 1 vajce


Na dochutenie:

  • 500g čerstvých marhúľ (môže byť aj viac ak chcete viac ovocnej zložky)


Mrvenička:

  • 3 PL polohrubej múky
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 PL masla (najlepšie priamo z chladničky)
  • štipka soli pomedzi prsty

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravíme cesto. Do hlbšej misky preosejeme múku. Do stredu múky rukou urobíme jamku a do nej rozdrvíme droždie. Zasypeme lyžicou cukru a zalejeme vlažným mliekom.
  • Necháme podkysnúť po dobu 5-10 minút. Ak je v miestnosti teplo, tak postačí aj 5 minút. Po nakysnutí pridáme celé vajce, olej, vanilkový cukor a pol lyžičky soli. Pomocou drevenej varechy cesto dôkladne vymiesime. Až sa odliepa od strán misky, poprášime ho hladkou múkou a prikryjeme bavlnenou kuchynskou utierkou. Cesto necháme kysnúť asi 40 minút. Až zdvojnásobí svoj objem, je pripravené na ďalšiu prácu.
  • Kým nám cesto kysne, pripravíme si marhule. Umyjeme ich a nakrájame na mesiačiky.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou (opäť hladkou) poprášenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát veľkosti plechu. Plech vystelieme papierom na pečenie a vyvaľkané cesto naň premiestnime.
  • Na vrch poukladáme pripravené marhule a necháme cesto na plechu ešte 5-8 minút podkysnúť.
  • Medzitým si pripravíme mrveničku. Do misky vložíme 1 kopcovitú lyžicu studeného masla. Pridáme polohrubú múku, štipku soli a práškový cukor. Pomocou prstov všetko spolu spracujeme – mrvíme. Následne túto mrveničku rukami rozdrobíme po povrchu pripraveného koláča.
  • A teraz šup s ním do rozohriatej rúry. Pečieme približne 15 minút pri teplote 190°C. Občas treba na koláč nazrieť, keďže každá rúra pečie trochu inak. Až sú boky peknej zlato-hnedej farby po uvedenom čase, je marhuľový koláč hotový.
  • Upečený koláč necháme vychladnúť a tak porežeme na ľubovoľne veľké kúsky.

Dobrú chuť!


marhuľový koláč s mrveničkou


TIP: Ak sa vám nechce pripravovať kysnuté cesto, no máte chuť na rýchlu ovocnú dobrotu, vyskúšajte jednoduchú hrnčekovú bublaninu s marhuľami.




Obr. súkromný archív, pixabay.com