Sezóna paprík je v plnom prúde. Čo tak pripraviť si papriku plnenú mletým mäsom? K tomu lahodná paradajková omáčka a kúsok chlebíka, alebo varené zemiaky. Každému podľa ľubovôle. Najlepšie je naplniť viac paprík a vychutnávať si toto božské jedlo rovno 2 dni. Na druhý deň chutí ešte lepšie.

Paprika sa tradične plní bravčovým mletým mäsom a ryžou. No bravčové môžeme zameniť aj za morčacie mäso, prípadne ich skombinovať.






Čo budeme potrebovať

Na plnené papriky:

  • 600 g mletého bravčového pliecka
  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • 2 vajíčka
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • podľa potreby soľ, čierne mleté korenie, nesoldík, majoránka, mletá červená paprika
  • 6-7 ks paprík – množstvo závisí od ich veľkosti


Na paradajkovú omáčku:

  • 1 cibuľa
  • 2-3 PL lyžice bravčovej masti
  • 2-3 PL hladkej múky
  • 300 – ml kvalitného pretlaku, alebo paradajkového pyré
  • 2 bobkové listy, 1 klinček
  • 3-4 guľôčky nového korenia, 3-4 guľôčky čierneho korenia
  • podľa chuti soľ a cukor
  • podľa potreby voda alebo vývar






Postup prípravy

  • Ryžu prepláchneme studenou vodou. Dáme ju variť s dvojnásobným množstvom vody. Povaríme asi 5 minút a scedíme.
  • Mäso umyjeme a pomelieme. Pridáme vajíčka a predvarenú ryžu. Dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom, mletým čiernym korením, majoránkou, mletou paprikou a nesoldíkom. Dôkladne premiešame. Mäsovú náplň odložíme zatiaľ do chladničky.
  • Papriky dobre umyjeme. Vyrežeme stopky a zbavíme každú papriku vnútra. Na konci každej papriky urobíme maličký otvor, aby mohol vychádzať vzduch pri plnení.
  • Papriky naplníme pripravenou mäsovou plnkou. Ak sa niečo zvýši, môžeme urobiť mäsové guľky. Tie treba obaliť aj v hladkej múke.
  • Teraz je čas začať s prípravou paradajkovej omáčky. Na bravčovej masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme múku a dôkladne miešame, až kým nevznikne hustejšia hladká zmes. Zalejeme paradajkovým pyré, alebo pretlakom a dobre premiešame. Pridáme vodu, alebo vývar. Množstvo toľko, aby vznikla redšia omáčka. Pridáme soľ, nové a čierne celé korenie, klinček a bobkové lístky.
  • Až začne omáčka bublať, zmiernime teplotu sporáka a vložíme do nej pripravené plnené papriky, prípadne aj mäsové gule. Za občasného premiešania necháme povariť asi hodinu. Na záver dochutíme omáčku cukrom. V prípade, že sa nám zdá omáčka príliš hustá, môžeme pridať ešte trochu vývaru, alebo prevarenú vodu a necháme ešte prevrieť. Vyberieme bobkové lístky a guľôčky korenia. 
  • Hotovo. Ak chceme mať omáčku dokonale hladkú, vyberieme plnené papriky a mäsové guľky do misky a omáčku vymixujeme ponorným mixérom.
  • Plnenú papriku podávame s varenými zemiakmi, kúskom chleba, prípadne s domácou knedľou.


Dobrú chuť!


TIP: Vyskúšajte tiež recept na plnenú papriku bez mäsa. Delikatesa na vegetariánsky spôsob.