Tradičná plnená paprika s lahodnou paradajkovou omáčkou
Tradičná plnená paprika s lahodnou paradajkovou omáčkou
Pridané:10.08.2021 | Valach
Sezóna paprík je v plnom prúde. Čo tak pripraviť si papriku plnenú mletým mäsom? K tomu lahodná paradajková omáčka a kúsok chlebíka, alebo varené zemiaky. Každému podľa ľubovôle. Najlepšie je naplniť viac paprík a vychutnávať si toto božské jedlo rovno 2 dni. Na druhý deň chutí ešte lepšie.
Paprika sa tradične plní bravčovým mletým mäsom a ryžou. No bravčové môžeme zameniť aj za morčacie mäso, prípadne ich skombinovať.
3-4 guľôčky nového korenia, 3-4 guľôčky čierneho korenia
podľa chuti soľ a cukor
podľa potreby voda alebo vývar
Postup prípravy
Ryžu prepláchneme studenou vodou. Dáme ju variť s dvojnásobným množstvom vody. Povaríme asi 5 minút a scedíme.
Mäso umyjeme a pomelieme. Pridáme vajíčka a predvarenú ryžu. Dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom, mletým čiernym korením, majoránkou, mletou paprikou a nesoldíkom. Dôkladne premiešame. Mäsovú náplň odložíme zatiaľ do chladničky.
Papriky dobre umyjeme. Vyrežeme stopky a zbavíme každú papriku vnútra. Na konci každej papriky urobíme maličký otvor, aby mohol vychádzať vzduch pri plnení.
Papriky naplníme pripravenou mäsovou plnkou. Ak sa niečo zvýši, môžeme urobiť mäsové guľky. Tie treba obaliť aj v hladkej múke.
Teraz je čas začať s prípravou paradajkovej omáčky. Na bravčovej masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme múku a dôkladne miešame, až kým nevznikne hustejšia hladká zmes. Zalejeme paradajkovým pyré, alebo pretlakom a dobre premiešame. Pridáme vodu, alebo vývar. Množstvo toľko, aby vznikla redšia omáčka. Pridáme soľ, nové a čierne celé korenie, klinček a bobkové lístky.
Až začne omáčka bublať, zmiernime teplotu sporáka a vložíme do nej pripravené plnené papriky, prípadne aj mäsové gule. Za občasného premiešania necháme povariť asi hodinu. Na záver dochutíme omáčku cukrom. V prípade, že sa nám zdá omáčka príliš hustá, môžeme pridať ešte trochu vývaru, alebo prevarenú vodu a necháme ešte prevrieť. Vyberieme bobkové lístky a guľôčky korenia.
Hotovo. Ak chceme mať omáčku dokonale hladkú, vyberieme plnené papriky a mäsové guľky do misky a omáčku vymixujeme ponorným mixérom.
Plnenú papriku podávame s varenými zemiakmi, kúskom chleba, prípadne s domácou knedľou.