Nie každý by dobrovoľne jedol gastronomickú delikatesu s názvom tatársky biftek či tatarák. Nakoľko je táto špeciálna európska pochúťka pripravovaná zo surového hovädzieho mäsa. Najčastejšie z hovädzej sviečkovej, prípadne z falošnej sviečkovice či roštenca. Mäso sa ostrým nožíkom najemno naškrabe, prípadne namelie a ochutí rôznymi ingredienciami podľa preferencií kuchára.

Receptov na tatársky biftek je skutočne mnoho. Čo kuchár, to iné ingrediencie. U nás na Slovensku si radi pochutnávame na tataráku s hriankami potretými cesnakom. V niektorých krajinách sa zase podáva na toastovom chlebe, s bagetou,  či so smaženými hranolkami. Veľmi dôležite však je pri príprave dodržiavať hygienické opatrenia a použiť vždy čerstvé a kvalitné mäso.

 

Na tatarák budeme potrebovať:

  • 250g hovädzieho mäsa (sviečková, falošná sviečková alebo roštenec)
  • 1 menšia cibuľa (môže byť biela, červená alebo šalotka)
  • 1 polievková lyžica kečupu
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 1 polievková lyžica worcestrovej omáčky
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 čajová lyžička slovenskej lahôdkovej papriky
  • Čierne alebo farebné korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti
  • Olej
  • Cesnak
  • Chlieb na hrianky

 

Postup prípravy:

postup prípravy tataráku v jednotlivých krokoch

  • Ako prvé hovädzie mäso umyjeme a osušíme.
  • Následne mäso buď najemno namelieme alebo naškrabeme ostrým nožíkom, čo je zdĺhavejší proces prípravy.
  • Prípadne vieme použiť už priamo namleté mäso určené na tatarák.
  • Pripravené mäso vložíme do misky.
  • Cibuľku ošúpeme a nakrájame na drobno.
  • K pripravenému mäsu v miske pridáme cibuľku, kečup, horčicu, vaječné žĺtka, worcestrovú omáčku, sladkú papriku, farebné korenie a soľ podľa chuti.
  • Všetky ingrediencie dôkladne a rovnomerne premiešame.
  • Následne na rozohriatom oleji opečieme z oboch strán chrumkavé zlatisté hrianky, ktoré potrieme cesnakom.
  • Ak chcete zdravšiu verziu hrianok, krajce chlebíka môžete opiecť aj v hriankovači bez použitia oleja.
  • Na takto pripravené hrianky už len stačí natrieť pripravený tatarák a môžeme si už len pochutnať na tejto špecialite.

 

Dobrú chuť.

 

Tatarák v bielej miske s opečenými hriankami a čili papričkou

Ak ste milovník ostrého, neváhajte pridať aj čerstvé alebo sušené chilli, ktorá dodá tataráku grády naviac.

 

TIP: Skvelý tatarák bude skvelo chutiť s hriankami z domáceho chlebíka. Upečte si ho doma. Recept na skvelý kváskový biely chlebík nájdete TU.

 

Obr. vlastný archív