Nie každý by dobrovoľne jedol gastronomickú delikatesu s názvom tatársky biftek či tatarák. Nakoľko je táto špeciálna európska pochúťka pripravovaná zo surového hovädzieho mäsa. Najčastejšie z hovädzej sviečkovej, prípadne z falošnej sviečkovice či roštenca. Mäso sa ostrým nožíkom najemno naškrabe, prípadne namelie a ochutí rôznymi ingredienciami podľa preferencií kuchára.
Receptov na tatársky biftek je skutočne mnoho. Čo kuchár, to iné ingrediencie. U nás na Slovensku si radi pochutnávame na tataráku s hriankami potretými cesnakom. V niektorých krajinách sa zase podáva na toastovom chlebe, s bagetou, či so smaženými hranolkami. Veľmi dôležite však je pri príprave dodržiavať hygienické opatrenia a použiť vždy čerstvé a kvalitné mäso.
Na tatarák budeme potrebovať:
- 250g hovädzieho mäsa (sviečková, falošná sviečková alebo roštenec)
- 1 menšia cibuľa (môže byť biela, červená alebo šalotka)
- 1 polievková lyžica kečupu
- 1 polievková lyžica horčice
- 1 polievková lyžica worcestrovej omáčky
- 2 vaječné žĺtky
- 1 čajová lyžička slovenskej lahôdkovej papriky
- Čierne alebo farebné korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
- Olej
- Cesnak
- Chlieb na hrianky
Postup prípravy:

- Ako prvé hovädzie mäso umyjeme a osušíme.
- Následne mäso buď najemno namelieme alebo naškrabeme ostrým nožíkom, čo je zdĺhavejší proces prípravy.
- Prípadne vieme použiť už priamo namleté mäso určené na tatarák.
- Pripravené mäso vložíme do misky.
- Cibuľku ošúpeme a nakrájame na drobno.
- K pripravenému mäsu v miske pridáme cibuľku, kečup, horčicu, vaječné žĺtka, worcestrovú omáčku, sladkú papriku, farebné korenie a soľ podľa chuti.
- Všetky ingrediencie dôkladne a rovnomerne premiešame.
- Následne na rozohriatom oleji opečieme z oboch strán chrumkavé zlatisté hrianky, ktoré potrieme cesnakom.
- Ak chcete zdravšiu verziu hrianok, krajce chlebíka môžete opiecť aj v hriankovači bez použitia oleja.
- Na takto pripravené hrianky už len stačí natrieť pripravený tatarák a môžeme si už len pochutnať na tejto špecialite.
Dobrú chuť.

Ak ste milovník ostrého, neváhajte pridať aj čerstvé alebo sušené chilli, ktorá dodá tataráku grády naviac.
TIP: Skvelý tatarák bude skvelo chutiť s hriankami z domáceho chlebíka. Upečte si ho doma. Recept na skvelý kváskový biely chlebík nájdete TU.
Obr. vlastný archív