Paradajky sú plodinou, ktorá je neodmysliteľnou ingredienciou celosvetovej kuchyne. Vyznačuje sa vynikajúcou chuťou, ktorá sa dá využiť v mnohých receptoch, ale taktiež má mnoho zdravotných benefitov.

Zdravotné Výhody Paradajok

Paradajky, ktoré sú bohaté na výživu sú výborným zdrojom vitamínu C, draslíka a antioxidantov. Za spomenutie stojí antioxidant lykopén, ktorý pomáha znižovať rizika niektorých chorôb a podporuje zdravie srdca. Rovnako ako draslík, ktorý pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Vitamín obsiahnutý v paradajkách zase podporuje zdravie očí. Vláknina v paradajkách zase pomáha zlepšiť trávenie.

Vedeli ste, že...

  • Okrem tradičných červených paradajok existuje množstvo ďalších druhov. Žlté, oranžové, zelené a dokonca aj čierne odrody. Každá sa vyznačuje inou chuťou. Odlišujú sa nielen farbou, ale aj tvarom.

  • Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky a boli dovezené do Európy v 16 storočí

  • Paradajky sú z botanického hľadiska ovocím. V gastronómií však paradajky zaraďujeme medzi zeleninu.

  • Paradajky by sa nemali skladovať v chladničke. Chlad môže ovplyvniť ich chuť. Nakoľko pri chlade strácajú paradajky svoju špecifickú arómu a chuť. Preto na skladovanie skôr uprednostníte izbovú teplotu a tmavé miesto.

  • Najlepšiu chuť majú zrelé paradajky – sú šťavnatejšie a sladšie v porovnaní s nedozretými paradajkami.

  • Paradajky sú veľmi zdravé aj po tepelnom spracovaní. Tepelným spracovaním sa zvýši obsah antioxidantu lykopén, avšak na druhej strane sa zníži obsah vitamínu C. Preto obe varianty majú svoje výhody a benefity pre naše zdravie.

  • Paradajky sa nazývajú aj rajčiny alebo rajčiak. Všetky alternatívy sú správne.

 

Tradičné Recepty s Paradajkami:

 

Paradajková polievka

paeadajková polievka v bielej miske ozdobená bazalkou

Existuje mnoho alternatív paradajkovej polievky. Tradičná slovenská so zápražkou, aromatická talianska polievka s typickými bylinkami či netradičná studená polievka zvaná Gaspacho, zo surových paradajok, ktorá je osviežujúca najme počas horúcich letných dní.

 

Paradajkové pyré

Najchutnejšie sú pokrmy z čerstvých paradajok, avšak mimo sezón, keď štandardne kúpime paradajky v nižšej chuťovej kvalite vieme siahnuť po paradajkovom pyré. Za spomenutie stojí lokálne paradajkové pyré od Tvrdošovského Zlata. vyrába sa bez pridania umelých sladidiel, farbív a konzervačných látok, preto je cítiť v každom súste chuť čerstvo odtrhnutých paradajok.

 

Paradajková šťava

Najzdravšia paradajková šťava je samozrejme čerstvá. Vtedy si zachová mnoho benefitov pre zdravie.

 

Paradajková omáčka

kvásková pizzas rukolou a sušenou šunkou

Paradajková omáčka je základom pre mnoho pokrmov. Napríklad na cestoviny, pizzu, ale aj mnoho ďalších. Vyrobiť ju viete z čerstvých paradajok, alebo mimo sezóny z paradajkového pyré.

 

Paradajková omáčka s hovädzím mäsom

tri plátky hovädzieho mäsa s paradajkovou omáčkou na čiernom tanieri

Medzi tradičné jedlá Slovenskej kuchyne zaraďujeme aj hovädzie mäso s paradajkovou omáčkou. Tento pokrm sa podáva s parenou knedľou.



Paradajky sú všestrannou zeleninou, ktorá dokáže obohatiť chuť akéhokoľvek jedla a dodajú výživu, ktorá môže podporiť naše zdravie. Ich rozmanitosť farieb a tvarov umožňuje kuchárom experimentovať s rôznymi druhmi a vytvárať jedinečné a chutné pokrmy. Ich využitie v kuchyni je skutočne široké a ponúka možnosti pre ďalšie kreatívne jedlá.

 

Obr. vlastný archív, gencraft.com,