Paradajky sú plodinou, ktorá je neodmysliteľnou ingredienciou celosvetovej kuchyne. Vyznačuje sa vynikajúcou chuťou, ktorá sa dá využiť v mnohých receptoch, ale taktiež má mnoho zdravotných benefitov.
Zdravotné Výhody Paradajok
Paradajky, ktoré sú bohaté na výživu sú výborným zdrojom vitamínu C, draslíka a antioxidantov. Za spomenutie stojí antioxidant lykopén, ktorý pomáha znižovať rizika niektorých chorôb a podporuje zdravie srdca. Rovnako ako draslík, ktorý pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Vitamín obsiahnutý v paradajkách zase podporuje zdravie očí. Vláknina v paradajkách zase pomáha zlepšiť trávenie.
Vedeli ste, že...
-
Okrem tradičných červených paradajok existuje množstvo ďalších druhov. Žlté, oranžové, zelené a dokonca aj čierne odrody. Každá sa vyznačuje inou chuťou. Odlišujú sa nielen farbou, ale aj tvarom.
-
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky a boli dovezené do Európy v 16 storočí
-
Paradajky sú z botanického hľadiska ovocím. V gastronómií však paradajky zaraďujeme medzi zeleninu.
-
Paradajky by sa nemali skladovať v chladničke. Chlad môže ovplyvniť ich chuť. Nakoľko pri chlade strácajú paradajky svoju špecifickú arómu a chuť. Preto na skladovanie skôr uprednostníte izbovú teplotu a tmavé miesto.
-
Najlepšiu chuť majú zrelé paradajky – sú šťavnatejšie a sladšie v porovnaní s nedozretými paradajkami.
-
Paradajky sú veľmi zdravé aj po tepelnom spracovaní. Tepelným spracovaním sa zvýši obsah antioxidantu lykopén, avšak na druhej strane sa zníži obsah vitamínu C. Preto obe varianty majú svoje výhody a benefity pre naše zdravie.
-
Paradajky sa nazývajú aj rajčiny alebo rajčiak. Všetky alternatívy sú správne.
Tradičné Recepty s Paradajkami:
Paradajková polievka
Existuje mnoho alternatív paradajkovej polievky. Tradičná slovenská so zápražkou, aromatická talianska polievka s typickými bylinkami či netradičná studená polievka zvaná Gaspacho, zo surových paradajok, ktorá je osviežujúca najme počas horúcich letných dní.
Paradajkové pyré
Najchutnejšie sú pokrmy z čerstvých paradajok, avšak mimo sezón, keď štandardne kúpime paradajky v nižšej chuťovej kvalite vieme siahnuť po paradajkovom pyré. Za spomenutie stojí lokálne paradajkové pyré od Tvrdošovského Zlata. vyrába sa bez pridania umelých sladidiel, farbív a konzervačných látok, preto je cítiť v každom súste chuť čerstvo odtrhnutých paradajok.
Paradajková šťava
Najzdravšia paradajková šťava je samozrejme čerstvá. Vtedy si zachová mnoho benefitov pre zdravie.
Paradajková omáčka
Paradajková omáčka je základom pre mnoho pokrmov. Napríklad na cestoviny, pizzu, ale aj mnoho ďalších. Vyrobiť ju viete z čerstvých paradajok, alebo mimo sezóny z paradajkového pyré.
Paradajková omáčka s hovädzím mäsom
Medzi tradičné jedlá Slovenskej kuchyne zaraďujeme aj hovädzie mäso s paradajkovou omáčkou. Tento pokrm sa podáva s parenou knedľou.
Paradajky sú všestrannou zeleninou, ktorá dokáže obohatiť chuť akéhokoľvek jedla a dodajú výživu, ktorá môže podporiť naše zdravie. Ich rozmanitosť farieb a tvarov umožňuje kuchárom experimentovať s rôznymi druhmi a vytvárať jedinečné a chutné pokrmy. Ich využitie v kuchyni je skutočne široké a ponúka možnosti pre ďalšie kreatívne jedlá.
Obr. vlastný archív, gencraft.com,