Milujete bryndzu rovnako ako my? Zunovali vás tradičné recepty, ktoré zo svojich receptárov vyťahuje každý rok o tomto čase? Prinášame vám tip na skvelú chuťovku, ktorú si zamilujete!

Na prípravu potrebujeme:

150 g bryndze,

350 g hladkej múky,

soľ

100 g masla

3 polievkové lyžice kyslej smotany,

10 g droždia

1 vajce

5 gramov mletých orechov na zvýraznenie neobyčajnej chute

Postup prípravy: K preosiatej múke pridáme maslo, bryndzu štipku soli a premiešame. V kyslej smotane rozmiešame droždie a vajíčko. Pripravenú hmotu vylejeme do misky s predchádzajúcimi ingredienciami, pridáme orechy a zhutníme do bochníka.

Keď je cestíčko dobre vypracované, zakryjeme ho a necháme približne dve hodinky odpočívať v chladničke pre lepšie spracovávanie a vykrajovanie. Potom vyvaľkáme na omúčenej doske na hrúbku približne 1,5 cm.

TIP: Vyvaľkané cesto preložíme na polovicu potom na štvrtinu a opäť vyvaľkáme. Tento postup zopakujeme 3 krát. Bryndzovník tak získa... ale veď to uvidíte sami :)

Povykrajujeme pagáčiky, poukladáme na vymastený plech (môžete použiť aj papier na pečenie), necháme ešte chvíľu postáť. Potrieme žĺtkom, a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 - 15 minút.

Aby ste bryndzovým pagáčikom dodali ešte lahodnejšiu chuť, môžete vajíčkom potreté pagáče prizdobiť celým orieškom (chuť upečeného vlašského orecha a bryndze je neskutočná) alebo pokojne použite na vrch korenie podľa vašej chuti. Na ozdobenie môžme použiť aj sezamové semienko. Rasca alebo paprika to je overená klasika.

 

Dobrú chuť!

 

 

Obrázky: pixabay.com, valachshop