Lievance ako teplé víkendové raňajky, dezert, alebo ľahký obed? Prečo nie. V jogurtovej verziu sú ešte jemnejšie a nadýchanejšie. V kombinácii s ovocím, lahodným džemom, alebo orieškovým maslom sú jednoducho famózne.
Jogurtové lievance – recept:
Na jogurtové lievance budeme potrebovať v prvom rade jogurt. Siahnuť môžeme aj po poctivom domácom jogurte. Kto ho ešte neskúsil, postup jeho výroby nájde TU.
Ingrediencie:
400 g bieleho jogurtu
3 vajíčka
3 PL kryštálového cukru (zameniť ho môžete za včelí med - o to zdravšie lievance budú)
V miske vymiešame celé vajíčka s cukrom (alebo medom). Postupne pridáme soľ, šťavu z citróna, škoricu, múku spolu so sódou a samozrejme nezabudneme na jogurt. Z ingrediencií ručným šľahačom vymiešame hladké krémové cesto. Bude o čosi hustejšie ako palacinkové, no takto to má byť. Jeho konzistencia bude dostatočne hustá, aby sa pri pečení cesto neroztekalo.
Bežnú panvicu potrieme rastlinným olejom a naberačkou na ňu nalejeme malé kôpky cesta. Najideálnejšia je špeciálna panvica s výrezmi na lievance, no nemajte obavy, pôjde to aj na bežnej panvici. Jogurtové lievance krátko opečieme z oboch strán. Opečené vyberieme na tanier a prikryjeme, aby nevychladli. Postup opakujeme až kým sa nám neminie celé cesto.
Na dochutenie lievancov sa ideálne hodí drobné ovocie ako jahôdky, maliny, čučoriedky, či černice. Chutia dobre s čerstvým ovocím, ale tiež s lahodným kompótom. Dozdobiť ich môžeme práškovým cukrom, nastrúhanou čokoládou, či grankom. Každému podľa ľubovôle.