Vyrobiť si jogurt doma nie je žiadna veda. Dokonca vás to bude stáť len zlomok toho, čo by ste zaň dali v obchode. Dá sa to aj bez toho, aby ste vlastnil jogurtovač. Základom je kvalitné plnotučné mlieko a jogurtová kultúra.


Kvalitné čerstvé mlieko zoženieme u miestneho farmára, v obchode ako je napríklad VALACH, alebo si môžeme načapovať mlieko priamo v mliekomate. V krajnom prípade sa dá použiť aj tetrapakové mlieko, nakoľko baktérie meniace, mlieko na jogurt sa živia mliečnym cukrom. No ak chceme naozaj hustý a kvalitný jogurt, dajme si na výbere mliečka naozaj záležať. Okrem mlieka je nutné zohnať kvalitný biely jogurt, ktorý obsahuje živé jogurtové kultúry. Oči majme pri výbere na stopkách a pozorne čítajme etikety. Uistime sa, že náš jogurt obsahuje probiotické kultúry.

Až zoženieme oba produkty, môžete sa veselo pustiť do domácej výroby, lepšie povedané, do vypestovania si vlastného jogurtu.


Z litra mlieka a jedného jogurtu vyrobíme množstvo pre celú rodinu.





Pri akejkoľvek výrobe mliečnych výrobkov je nutné dodržiavať maximálnu čistotu. Dôkladne umyté kuchynské inštrumenty, ruky a najmä poháre, kam jogurt uskladníme. Prečo je to tak dôležité? Nechcené baktérie na zle umytých pohároch nám jogurt môžu znehodnotiť. Jogurt môžeme uskladniť v malých zaváraninových pohároch napríklad od džemu.

Poďme teda krok po kroku, ako sa dopracovať k lahodnému, hustému bielemu jogurtu.



Budeme potrebovať:

  • 1 liter plnotučného mlieka
  • 1 biely jogurt s jogurtovou kultúrou
  • hrniec, naberačku, malé sklenené uzatváracie poháriky, alebo fľaše, plech na pečenie


Pracovný postup:

  • Mlieko nalejeme do hrnca a začneme pomaly ohrievať. Až sa na povrchu začne tvoriť pena (čo sa deje pri teplote okolo 80 °C), odstavíme mlieko zo sporáka. Premiešame občas naberačkou, aby na ňom nevznikala "kožka".
  • Až mlieko vychladne na teplotu asi 40 °C (je na dotyk teplé), odoberieme časť mlieka do čistej misky. K nemu do misky pridáme jogurt (postačí okolo 100 gramov bieleho jogurtu) a metličkou vymiešame. Následne celý obsah misky pridáme do teplého mlieka v hrnci a premiešame naberačkou.
  • Ešte teplý jogurt naberieme do malých uzatvárateľných fliaš, samozrejme dokonale čistých. Dôkladne uzavrieme.
  • Prichádza dôležitá časť, kedy jogurt bude zrieť, a preto potrebuje byť v teple. Docielime to napríklad tak, že rúru predhrejeme na 40-50 °C. Fľaštičky s jogurtom vložíme na plech, alebo do širšieho hrnca. Na spodok môžeme pridať trochu vody a vložíme to celé do teplej rúry. Rúru vypneme a jogurt v nej necháme asi hodinu. Po hodine opäť nahrejeme rúru na 40-50 °C, vypneme a necháme naďalej jogurt zrieť. Celý proces nahrievania opakujeme po dobu 5-6 hodín. Dbajme o to, aby teplota v rúre príliš neklesla, lebo baktérie potrebujú k množeniu teplo.
  • Po procese zrenia nechajme jogurt vychladnúť a následne vložme do chladničky.
  • Domáci jogurt vydrží v chladničke minimálne týždeň.





Biely jogurt môžeme pri konzumácii dochutiť ovocím, džemom, či orechmi. Použiť ho pri príprave lahodných dezertov a rôznych koláčikov. Rovnako z neho môžeme pripraviť dresing na šalát.
Ak sa rozhodnete opäť si vyrobiť domáci jogurt, pri jeho príprave už môžete použiť pár lyžíc z domáceho. Kupovať už iný nemusíte.

TIP: Ak vám učarovali podomácky vyrobené mliečne výrobky, iste vás poteší návod na prípravu domáceho syra a tvarohu


Obr.: pixabay.com, flickr.com