Parížske rožky sú obľúbeným a tradičným zákuskom už pár generácii. Nesmú chýbať na svadbách, oslavách či iných slávnostiach. Zákusok, ktorý tvorí orieškovo-krehký základ s čokoládovo-maslovým krémom a čokoládovou polevou, milujú malí aj veľkí maškrtníci.
Originál recept sa pripravuje z vlašských orechov. Avšak v rámci orechového cesta na rožteky viete zaexperimentovať a nahradiť vlašské orechy aj inou orechovou múkou. Lieskovooriešková, para orechová či pekánová múka sa tiež výborne hodia na orechový základ tohto zákusku. Orechová zmes je podobná laskonkám, ktoré sa pripravujú taktiež z mnohých orechových múk.

Pekanové orechy sú skvelou alternatívou na prípravu cesta na parížske rožky
Príprava parížskych rožkov je časovo náročnejšia. Naopak, z taniera zmiznú nečakanou rýchlosťou. Avšak, pri každom súste tohto zákusku vám zaplesá váš maškrtný jazýček. A čas strávený prípravou vám ich chuť plnohodnotne vynahradí.
Na parížske rožky budeme potrebovať:
Orechové cesto:
Plnka:
- 2 vaječné žĺtka
- 250 g masla
- 1 vajce
- 120 g kryštálového cukru
- 40g kakaa
- 1 kus vanilkového cukru
- 100 g horkej čokolády
Poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 70 g kokosového tuku
Parížske rožky – postup prípravy:
- Cukor a vajíčka vyšľaháme nad parou.
- Šľaháme dovtedy, kým sa cukor neroztopí a zo surovín vyšľaháme hustejšiu zmes.
- Pridáme pekanovú múku a ručne metličkou rovnomerne premiešame.
- Orechovú zmes naplníme do cukrárenského vrecúška s ozdobnou špičkou.
- Rožteky tvarujeme pomocou cukrárenského vrecúška na plechu vystlaným papierom na pečenie.
- Rúru rozohrejeme na 150°C a pečieme 20 minút.
- Vaječné žĺtka, vajíčko, kryštálový cukor a vanilkový cukor vymiešame nad parou. Zo surovín vymiešame hustý krém.
- Krém necháme vychladnúť. Pridáme kakao, na kocky nakrájané maslo a roztopenú, ale nie horúcu čokoládu.
- Pripravený krém vložíme do chladničky a necháme ho stuhnúť, kým orieškové rožteky nevychladnú.
- Následne ním naplníme cukrárenské vrecúško s ozdobnou špičkou.
- Krém pomocou cukrárenského vrecúška nanášame na parížske rožteky.
- Tie dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky a zatiaľ pripravíme čokoládovú polevu.
- Kokosový olej a čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
- Parížske rožteky namáčame v čokoládovej poleve.
- Pripravené parížske rožky s polevou necháme stuhnúť v chladničke.
Parížske rožky sú lákavé na prvý pohľad. Krehký orieškový rožtek s výborným čokoládovým krémom vás dostane.
Dobrú chuť.
TIP: Ak máte radi orechové maškrty, neváhajte skúsiť aj pistáciové Pavlovej tortičky. Recept nájdete TU.
Obr.: súkromný archív,pixabay.com