Strúhaný jablčník – dokonalý a šťavnatý „Grófkin koláč“
Strúhaný jablčník – dokonalý a šťavnatý „Grófkin koláč“
Pridané:24.08.2021 | Valach
Strúhaný jablčník možno poznáte pod názvom Barónkine rezy, či Grófkin koláč. Chutný, voňavý a nesmierne šťavnatý koláč poteší každého milovníka jablkových dobrôt. Sezóna skorých jabĺk vrcholí, tak poďme potešiť naše brušká skvelou jablkovou lahôdkou.
Jablčník na mnoho spôsobov poznali a s oľubou piekli už naše mamky a babky tradične v čase jesene, keď im dozrela úroda jabĺk.
Najskôr s pripravíme cesto. Do misky preosejeme múku. Pridáme k nej prášok do pečiva, štipku soli a cukor. Premiešame vareškou. Pridáme 4 žĺtky a maslo nasekané na menšie kúsky. Rukou vymiesime cesto. Asi tretinu z cesta zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky. Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na veľkosť plechu. Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto za pomoci valčeka opatrne preložíme na pripravený plech. Vrch potrieme marhuľovým lekvárom.
Jablká umyjeme, očistíme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Alebo miesto strúhania ich môžeme pokrájať na tenké plátky. Následne ich navrstvíme na cesto, pokvapkáme citrónovou šťavou a poprášime škoricou.
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Ten natrieme na koláč.
Posledným krokom je nastrúhať na vrch cesto, ktoré sme odložili do chladničky. Odporúčam použiť veľké strúhadlo.
Teraz je strúhaný jablčník pripravený na posednú fázu a tou je pečenie. Pečieme ho asi 35-40 minút pri teplote 180 °C.
Po dopečení necháme koláč vychladnúť a porežeme na ľubovoľne veľké kúsky.