Trhanec je sladké jedlo, chuťou pripomínajúce hrubú potrhanú palacinku. Kaiserschmarrn – známy ako cisársky trhanec bol obľúbenou maškrtou cisára Franza Jozefa. Okolo jeho vzniku kolujú rôzne historky. Každopádne v Rakúsku je Kaiserschmarrn vyhľadávaným dezertom a miestni sú na svoju špecialitu veľmi hrdí.

Trhanec sa pritom pripravuje jednoducho a je veľmi chutný. Jedáva sa s ľubovoľným ovocím, prípade jablkovým pyré a posypaný práškovým cukrom.



Trhanec – recept:


Čo budeme potrebovať na cesto:

  • 200 ml mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 130 g hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • 1 PL rumu
  • trošku oleja na opečenie



Na dochutenie:





Postup prípravy

  • Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  • K žĺtkom pridáme mlieko, múku, rum, štipku soli a cukor. Metličkou dobre premiešame. Nakoniec pridáme ušľahané bielky a vymiešame hladké cesto. Konzistenciou bude o niečo hustejšie, ako na palacinky.
  • Panvicu len zľahka potrieme rastlinným olejom a vylejeme na ňu asi polovicu cesta. Vznikne nám hrubšia palacinka. Na pomalom stupni/plameni ju opečieme z oboch strán do zlatista. Vyklopíme na tanier a vidličkou potrháme na kúsky. Postup zopakujeme aj so zvyšným cestom.
  • Maslo roztopíme na panvici, pridáme k nemu trochu vanilkového cukru a nasekané orechy. Premiešame a chvíľku ich opražíme. Potom to celé vylejeme na trhanec a premiešame.
  • Ovocie dôkladne umyjeme a narežeme na menšie kúsky.
  • Trhanec naservírujeme na tanier, ozdobíme ovocím a posypeme práškovým cukrom. Podávame teplý. 



Dobrú chuť!

Obr.: pixabay.com