Paella je tradičný ryžový pokrm zo Španielska. Na jej prípravu môžeme použiť taliansky typ ryže ako carnaroli alebo arborio. Najčastejšie sa tradičná paella pripravuje s rybami alebo morskými plodmi. Avšak v súčasnosti je obľúbená vegetariánska či mäsová verzia. Výsledný pokrm je aromatický, vďaka použitým koreninám a taktiež hrá na oči mnohými farbami. Španielske rizoto vás istotne aj maximálne zasýti.

 

Výborným korením na prípravu španielskeho rizota je Paella korenie od Dávidkovho korenia. Spojením údenej papriky docielime zaujímavú novú chuť netradičného rizota. Spojením ryže, korenín a zeleniny vznikne vyvážene a chutné jedlo.

 

detail zeleninovej paelly v hlbokom tanieri s mozaikou

 

Vegetariánska paella - budeme potrebovať:

 

Postup prípravy:

  • Ako prvé pripravíme zeleninu. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.
  • Šampiňóny nakrájame na štvrtky alebo plátky.
  • Papriku nakrájame na pásiky a paradajky na menšie kocky.
  • Na dostatočne veľkej panvici orestujeme cibuľku do sklovita na rozohriatom oleji.
  • Následne pridáme aj cesnak a krátku chvíľu restujeme.
  • Potom pridáme šampiňóny a papriku restujeme pár minút.
  • Nakoniec pridáme aj paradajky, papriku, paella korenie, farebné korenie a víno.
  • Ingrediencie premiešame a chvíľu dusíme a redukujeme víno.
  • Do panvice následne pridáme nepremytú ryžu, hrášok a bujónku a dôkladne premiešame.
  • Zalejeme 600ml horúcej vody, premiešame a pod pokrievkou dusíme 10 minút na nižšom stupni.
  • Následne zmes opäť podlejeme zvyšnou vodou, premiešame a dusíme bez miešania ďalších 10 minút.
  • Ak je ryža dostatočne mäkká, paella je pripravená a môžeme servírovať.
  • Uvarenú paellu môžeme pokvapkať a ozdobiť citrónom.

 

detail zeleninovej paelly v hlbokom tanieri s mozaikou

Paella sa často podáva s rybami alebo morskými plodmi. Ak ste milovníkom mäsa, neváhajte si k paelle pridať napríklad pečené kuracie stehienka. Avšak kľudne môžete zvoliť aj bravčové mäso či kačku.

 

TIP: Ak máte radi ryžové pokrmy, neváhajte vyskúšať aj krémové talianske rizoto. Recept na žiarivo žlté tekvicové rizoto s parmezánom nájdete TU.

 

Obr. vlastný archív