Krémové tekvicové rizoto vás očarí nielen svojou krásnou žiarivo žltou farbou, ktorá nás v tomto zimnom sychravom počasí zahreje aspoň na pohľad. Ale aj svojou krémovou a jemnou chuťou, ktorú si zamilujete. Z tekvice, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály, vyčarujete vskutku jednoduché jedlo na prípravu. A tak lahodné už na prvé ochutnanie, až po posledné sústo.

 

Výbornou prílohou je bravčová panenka. Avšak, vegetariáni ju kľudne môžu vynechať. Nakoľko lahodné tekvicové rizoto vás zasýti a ulahodí gurmánskym chuťovým bunkám aj bez mäsa. Najchutnejšie je čerstvo pripravené.

Na tekvicové rizoto budeme potrebovať:

  • 150g ryže arborio alebo carnaroli
  • 250g tekvice
  • 2 polievkové lyžice kuracej alebo zeleninovej bujónky
  • 1 cibuľa
  • 1dl bieleho vína
  • 5dl vody
  • 40g parmezánu alebo iného zrejúceho syru talianskeho typu
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice masla
  • Farebné korenie podľa chuti
  • ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • Soľ podľa chuti

Postup prípravy:

Postup prípravy tekvicového pyré

  • Ako prvé si očistíme, ošúpeme a nakrájame tekvicu na kúsky.
  • Potom nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masle do sklovita.
  • K cibuli pridáme následne nakrájanú tekvicu, zalejeme vodou len po vrch tekvice.
  • Varíme do zmäknutia. Po uvarení tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
  • V kanvici si zohrejeme 0,5 litra vody. Z horúcej vody a bujónky si pripravíme rýchly vývar.
  • V druhom hrnci rozohrejeme olejpridáme nepremytú suchú ryžu.
  • Ryžu restujeme na oleji približne minútu na strednom stupni za stáleho miešania.
  • Následne ju zalejeme vínom, ktoré necháme odpariť za stáleho miešania.

Postup prípravy tekvicového krémového rizota

  • Pridáme aj farebné korenie, muškátový oriešok a začneme prilievať po žufankách pripravený teplý vývar.
  • Za stáleho miešania necháme vždy vývar odpariť a potom prilejeme ďalšiu žufanku až kým vývar celý neminieme.
  • Nakoniec pridáme do rizota tekvicové pyré.

Postup prípravy tekvicového krémového rizota

  • Miešame až kým ryža nezmäkne a rizoto nadobudne hustejšiu konzistenciu.
  • Keď je ryža mäkká, rizoto odstavíme a na záver pridáme aj nastrúhaný parmezán.
  • Dôkladne rizoto premiešame, aby sa syr rozpustil a prepojil s tekvicou a ryžou.


Tekvicové rizoto s bravčovou panenkou servírované na modrom tanieri položenom na drevenom podklade

 

Výnimočné tekvicové rizoto s krémovou konzistenciou môžeme podávať s grilovanou bravčovou panenkou. Jeho chuť vás zaiste očarí a prekvapí.



TIP1:
Ak obľubujete krémové rizoto, neváhajte vyskúšať aj krémové rizoto so špenátom, hráškom, šampiňónmi a parmezánom. Recept nájdete TU.

TIP2: V receptoch na krémové rizoto je dôležitou ingredienciou aj biele víno. U nás na valachshope nájdete veľký výber bieleho vína, na ktorom si môžete pochutnať nielen v tomto recepte.



obr. súkromný archív