Krémové tekvicové rizoto vás očarí nielen svojou krásnou žiarivo žltou farbou, ktorá nás v tomto zimnom sychravom počasí zahreje aspoň na pohľad. Ale aj svojou krémovou a jemnou chuťou, ktorú si zamilujete. Z tekvice, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály, vyčarujete vskutku jednoduché jedlo na prípravu. A tak lahodné už na prvé ochutnanie, až po posledné sústo.
Výbornou prílohou je bravčová panenka. Avšak, vegetariáni ju kľudne môžu vynechať. Nakoľko lahodné tekvicové rizoto vás zasýti a ulahodí gurmánskym chuťovým bunkám aj bez mäsa. Najchutnejšie je čerstvo pripravené.
Na tekvicové rizoto budeme potrebovať:
- 150g ryže arborio alebo carnaroli
- 250g tekvice
- 2 polievkové lyžice kuracej alebo zeleninovej bujónky
- 1 cibuľa
- 1dl bieleho vína
- 5dl vody
- 40g parmezánu alebo iného zrejúceho syru talianskeho typu
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice masla
- Farebné korenie podľa chuti
- ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy:

- Ako prvé si očistíme, ošúpeme a nakrájame tekvicu na kúsky.
- Potom nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masle do sklovita.
- K cibuli pridáme následne nakrájanú tekvicu, zalejeme vodou len po vrch tekvice.
- Varíme do zmäknutia. Po uvarení tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
- V kanvici si zohrejeme 0,5 litra vody. Z horúcej vody a bujónky si pripravíme rýchly vývar.
- V druhom hrnci rozohrejeme olej a pridáme nepremytú suchú ryžu.
- Ryžu restujeme na oleji približne minútu na strednom stupni za stáleho miešania.
- Následne ju zalejeme vínom, ktoré necháme odpariť za stáleho miešania.
- Pridáme aj farebné korenie, muškátový oriešok a začneme prilievať po žufankách pripravený teplý vývar.
- Za stáleho miešania necháme vždy vývar odpariť a potom prilejeme ďalšiu žufanku až kým vývar celý neminieme.
- Nakoniec pridáme do rizota tekvicové pyré.
- Miešame až kým ryža nezmäkne a rizoto nadobudne hustejšiu konzistenciu.
- Keď je ryža mäkká, rizoto odstavíme a na záver pridáme aj nastrúhaný parmezán.
- Dôkladne rizoto premiešame, aby sa syr rozpustil a prepojil s tekvicou a ryžou.
Výnimočné tekvicové rizoto s krémovou konzistenciou môžeme podávať s grilovanou bravčovou panenkou. Jeho chuť vás zaiste očarí a prekvapí.
TIP1: Ak obľubujete krémové rizoto, neváhajte vyskúšať aj krémové rizoto so špenátom, hráškom, šampiňónmi a parmezánom. Recept nájdete TU.
TIP2: V receptoch na krémové rizoto je dôležitou ingredienciou aj biele víno. U nás na valachshope nájdete veľký výber bieleho vína, na ktorom si môžete pochutnať nielen v tomto recepte.
obr. súkromný archív