Milujete hranolky? Čo tak vyskúšať zdravšiu alternatívu zo zeleniny? Zvýšite tak výživovú hodnotu vášho jedla a chuť vás prekvapí. Stačí tá správna kombinácia ingrediencií a korenín a pripravíte veľmi chutnú prílohu k vaším jedlám.

 

Hranolky zo zeleniny sú skvelým spôsobom ako doplniť telu vlákninu, minerály a mnoho vitamínov. V súčasnej kuchyni sú zeleninové hranolky veľmi obľúbené. Pečená zelenina môže byť chutnou a atraktívnejšou voľbou aj pre vaše deti. Takto pripravená príloha je vhodná najmä pre tých, ktorý chcú znížiť príjem tuku a kalórií. Avšak táto zdravá alternatíva nemusí byť menej atraktívna ako klasická verzia. Pripravili sme si preto pre vás recept a tipy, ako ich pripraviť.

 

Aká zelenina je vhodná na prípravu zeleninových hranoliek?

Medze sa pri voľbe zeleniny nekladú. Pri výbere môžete byť skutočne kreatívni a kombinovať svoju obľúbenú zeleninu podľa vašich preferencií. Vytvoríte tak rozmanité chute vašich hranoliek. Môže sa použiť mrkva, petržlen, cuketa, tekvica, bataty, obľúbený zeler, cvikla, baklažán či kaleráb.

 

Aké výhody majú zeleninové hranolky oproti klasickým?

  • Pečené zeleninové hranolky majú nízky obsah tuku aj kalórií. Sú preto vhodné pri redukčnej diéte, či pri udržiavaný zdravej hmotnosti.
  • Takto pripravená príloha je bohatá na vlákninu. To je skvelé pre naše trávenie a naviac aj pre reguláciu hladiny cukru v krvi.
  • Zeleninová príloha obsahuje množstvo vitamínov, minerálov aj antioxidantov.
  • Jednoduchá príprava je veľkou výhodou. Kombináciu správnych ingrediencií vytvoríte chutné prílohy. Môžete ich kombinovať s rôznymi omáčkami, mäsom, syrom či zdravšími zeleninovými prílohami.

 

zeleninové hranolky s bylinkovým dipom

Pečené zeleninová príloha je skvelá aj ako samostatná chuťovka s obľúbenou omáčkou. Avšak aj skvelou a zdravou prílohou.

 

Ako pripraviť zdravé zeleninové hranolky?

Budeme potrebovať:

  • niekoľko kusov obľúbenej zeleniny

  • 1-2 polievkové lyžice zdravšieho oleja na tepelnú úpravu (napríklad repkový olej)

  • 1 kávova lyžica soli

  • 1 čajová lyžica sušeného cesnaku alebo dva prelisované cesnaky

  • farebné korenie podľa chuti

  • ½ čajovej lyžičky sladkej alebo údenej papriky

  • milovníci chilli môžu použiť aj chilli prášok namiesto papriky

  • rôzne čerstvé alebo sušené bylinky (oregano, tymian, saturejka, majoránka, rozmarín)

 

Postup prípravy:

postup prípravy v jednotlivých krokoch

  • Zeleninu dôkladne umyjeme a ak je potrebné ošúpeme ju.

  • Následne zeleninu nakrájame na tenké hranolky, najlepšie rovnakej hrúbky, aby sa zelenina pri pečení rovnomerne prepiekla.

  • Nakrájanú zeleninu dáme do misky a pridáme olej a ostatné ingrediencie.

  • Suroviny následne rovnomerne premiešame, aby boli koreniny s olejom a zeleninou rovnomerne premiešali.

  • Takto pripravené hranolky nasypeme a rovnomerne rozložíme na pekáč vystlaným papierom na pečenie.

  • Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme na 220 stupňov Celzia približne 30 min, kým nezačnú hranolky naberať zlatisté odtiene.

  • Upečené hranolky vyberieme a necháme trochu vychladnúť.

 

upečené zeleninové hranolky

Dobrú chuť.

 

 

Obr. vlastný archív, pixabay.com, flickr.com, pickpik.com,