Zemiakové knedle plnené údeným mäsom je pokrm, ktorý radíme k tým tradičnejším slovenským receptom. Podávajú sa rovnako s dusenou kyslou kapustou ako obľúbené strapačky. Sýte zemiakové gule vynikajúco chutia s opraženou cibuľkou, ktorá výslednú chuť dokonalo podčiarkne.

Na zemiakové gule s údenym mäsom sme pre vás pripravili rovno dva recepty. Jeden tradičný s použitým varených zemiakov a rýchlejšiu verziu s použitím zemiakových vločiek, ktoré nám časovo zdĺhavejšiu prípravu skrátia.

Na tradičné zemiakové knedle plnené údeným mäsom budeme potrebovať:


Na rýchlejšiu verziu so zemiakovými vločkami - budeme potrebovať:

 

Dusená kapusta s restovanou cibuľkou

  • 500g kyslej kapusty
  • 3 cibule
  • Olej alebo bravčová masť
  • 1-2 polievkové lyžice cukru
  • ½ kávovej lyžice drvenej rasce
  • Soľ podľa chuti

 

Postup prípravy:

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom:

  • V prípade tradičného zemiakového cesta ako prvé uvaríme očistené zemiaky v šupke domäkka.
  • Po uvarení zemiakov zlejeme z hrnca vodu a zemiaky necháme trochu vychladnúť.
  • Následne zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  • Potom pridáme k nastrúhaným zemiakom múku, vajíčko a štipku soli.
  • Zo surovín následne vypracujeme husté cesto. Ak by sme ho mali redšie, pridáme trochu múky naviac.

postup prípravy zemiakových gulí v jednotlivých krokoch

  • V prípade cesta zo zemiakových vločiek jednoducho zo všetkých surovín vypracujeme hustejšie cesto.
  • Následne vypracovane cesto rozdelíme na dve časti. Z oboch vypracujeme 2 valčeky s priemerom približne 6 cm.
  • Z pripravených valčekov odkrajujeme plátky s hrúbkou približne 2 cm.

postup prípravy zemiakových gulí v jednotlivých krokoch

  • Stláčaním odkrojeného cesta vytvarujeme rukami placku.
  • Do jej stredu pridáme lyžicou nadrobno nakrájané alebo pomleté údené mäso.
  • Stáčaním okrajmi k sebe údené mäso obalíme cestom a vytvarujeme guľu.
  • Pripravené gule nahádžeme do osolenej vriacej vody a premiešame vareškou, aby sa gule neprilepili na dno hrnca.
  • Varíme približne 15 minút.

Kyslá kapusta s restovanou cibuľkou:

  • Na oleji alebo bravčovej masti speníme jednu nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  • Pridáme precedenú kyslú kapustu a premiešame.
  • Pridáme aj korenie, rascu, cukor, soľ a opäť premiešame.
  • Ochutenú kapustu podlejeme trochou vody a podusíme približne 15 minút.
  • V druhom hrnci si do zlatista opražíme na plátky nakrájanú cibuľku.
  • Na záver môžeme všetko zmiešať v hrnci a podávame.

Zemiakové knedle s kyslou kapustou na modrom plytkom tanieri položenom na drevenom podklade

Dobrú chuť.


TIP1: Ak máte radi tradičné pokrmy s kyslou kapustou, neváhajte vyskúšať aj strapačky s kyslou kapustou. Recept nájdete TU.

TIP2: Najlepšia kyslá kapusta je bez chemického konzervovania. U nás v kamenej predajni vo Valachshope nájdete vychýrenú kyslú kapustu zo Šváboviec.


obr. súkromný archív