The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
JavaScript sa zdá byť zakázaný vo vašom prehliadači.
Aby ste mohli používať našu stránku naplno, uistite sa, že JavaScript je povolený vo Vašom prehliadači.
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom
Pridané:
01.01.1970 | Valach
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom je pokrm, ktorý radíme k tým tradičnejším slovenským receptom. Podávajú sa rovnako s dusenou kyslou kapustou ako obľúbené strapačky. Sýte zemiakové gule vynikajúco chutia s opraženou cibuľkou, ktorá výslednú chuť dokonalo podčiarkne.
Na zemiakové gule s údenym mäsom sme pre vás pripravili rovno dva recepty. Jeden tradičný s použitým varených zemiakov a rýchlejšiu verziu s použitím zemiakových vločiek , ktoré nám časovo zdĺhavejšiu prípravu skrátia .
Na tradičné zemiakové knedle plnené údeným mäsom budeme potrebovať:
Na rýchlejšiu verziu so zemiakovými vločkami - budeme potrebovať:
Dusená kapusta s restovanou cibuľkou
500g kyslej kapusty
3 cibule
Olej alebo bravčová masť
1-2 polievkové lyžice cukru
½ kávovej lyžice drvenej rasce
Soľ podľa chuti
Postup prípravy:
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom:
V prípade tradičného zemiakového cesta ako prvé uvaríme očistené zemiaky v šupke domäkka .
Po uvarení zemiakov zlejeme z hrnca vodu a zemiaky necháme trochu vychladnúť .
Následne zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Potom pridáme k nastrúhaným zemiakom múku, vajíčko a štipku soli.
Zo surovín následne vypracujeme husté cesto. Ak by sme ho mali redšie, pridáme trochu múky naviac.
V prípade cesta zo zemiakových vločiek jednoducho zo všetkých surovín vypracujeme hustejšie cesto.
Následne vypracovane cesto rozdelíme na dve časti. Z oboch vypracujeme 2 valčeky s priemerom približne 6 cm.
Z pripravených valčekov odkrajujeme plátky s hrúbkou približne 2 cm.
Stláčaním odkrojeného cesta vytvarujeme rukami placku.
Do jej stredu pridáme lyžicou nadrobno nakrájané alebo pomleté údené mäso.
Stáčaním okrajmi k sebe údené mäso obalíme cestom a vytvarujeme guľu.
Pripravené gule nahádžeme do osolenej vriacej vody a premiešame vareškou, aby sa gule neprilepili na dno hrnca.
Varíme približne 15 minút .
Kyslá kapusta s restovanou cibuľkou:
Na oleji alebo bravčovej masti speníme jednu nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
Pridáme precedenú kyslú kapustu a premiešame .
Pridáme aj korenie, rascu, cukor, soľ a opäť premiešame.
Ochutenú kapustu podlejeme trochou vody a podusíme približne 15 minút .
V druhom hrnci si do zlatista opražíme na plátky nakrájanú cibuľku.
Na záver môžeme všetko zmiešať v hrnci a podávame.
Dobrú chuť.
TIP1: Ak máte radi tradičné pokrmy s kyslou kapustou , neváhajte vyskúšať aj strapačky s kyslou kapustou . Recept nájdete TU .
TIP2: Najlepšia kyslá kapusta je bez chemického konzervovania . U nás v kamenej predajni vo Valachshope nájdete vychýrenú kyslú kapustu zo Šváboviec .
obr. súkromný archív