
MEDOVNÍČKY
INGREDIENCIE:
1200g múky T 650, keď sú vajíčka väčšie je potrebné pridať múku
750g práškového cukru
6 ks vajec + 2 žĺtky
250g medu
70g rozpusteného tuku ( Palmarín, Hera alebo maslo )
perníkové korenie - trochu pomletých alebo potlčených klinčekov, aníz, nové korenie, citrónová kôra z dvoch citrónov
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
2 polievkové lyžice kakaa
1 hrsť mletých orechov

POSTUP PRÍPRAVY:
Všetky sypké suroviny dáme do misy a dobre premiešame, pridáme rozšľahané vajcia, tuk a med.
Vymiesime cesto. Dobre vypracované cesto odložíme do mikroténového vrecka a dáme najmenej na 24 hodín odležať do chladu.
Cesto môže takto stáť i niekoľko týždňov.
Medovníčky pečieme v mierne vyhriatej rúre približne 10 minút.
MEDOVÉ REZY
INGREDIENCIE:
200g práškového cukru
680g hladkej múky
3 ks vajec
sóda bikarbóna na špičku noža
mleté orechy podľa uváženia
ríbezľová zaváranina podľa chuti
orechy drvené podľa uváženia
3 polievkové lyžice medu
100g masla
POSTUP PRÍPRAVY:
Nad parou ušľaháme vajcia, cukor, med a maslo, necháme zhustnúť a pridáme sódu bikarbónu a múku.
Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na päť dielov.
Každý diel vyvaľkáme a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Upečené pláty striedavo natrieme zaváraninou, náplňou a ukladáme na seba.
Vrchný diel natrieme krémom a posypeme orechmi.
KRÉM:
INGREDIENCIE:
250g masla
250g práškového cukru
1/2l mlieka
1 vanilkový cukor
50g mizeny
tuzemský um podľa chuti
POSTUP:
Kukuričný škrob vmiešame do mlieka, pridáme cukor i vanilku a varíme na hustý krém.
Po ochladnutí do krému vmiešame zmäknuté maslo a vyšľaháme.
Nakoniec krém aromatizujeme rumom.
Autor: Valach
Zdroj: Včelie produkty - Ing. Štefan Demeter, CSc., Doc. Ing. Ján Haščík, PhD.
Obrázky: pixabay.com, valachshop