Cez leto nám dozrieva v našich záhradkách mnoho ovocia. Aj v obchodoch je ponuka širšia, ako mimo ovocnej sezóny. Preto treba túto situáciu využiť. Z ovocia vieme jednoducho pripraviť zdravú maškrtu, ktorú si zamilujú nielen vaše deti. Ovocné kože sa dajú vyrobiť z akéhokoľvek ovocia. Vysušenú kožu môžeme nastrihať na pásiky, alebo z dlhších pásov vytvarovať veselých slimákov.


 

Táto nezvyčajná varianta sušeného ovocia vás milo prekvapí. Ovocné kože sú plné vitamínov či minerálov vďaka šetrnému sušeniu. Pochúťku bez konzervantov či farbív si vieme pripraviť v každom ročnom období. Buď z čerstvého, alebo mrazeného ovocia. Vďaka kombináciám nielen ovocia, vieme vyčarovať vždy nové príchute. Ovocie môžeme kombinovať s bylinkami (mäta či medovka) alebo s koreninami (škorica či vanilka). Zmes z kyslejšieho ovocia vieme osladiť kvalitným slovenským medom. Nezvyčajnú exotickú chuť vieme vytvoriť aj s kombináciou kokosu.

Náš TIP: Ovocné kože rôznych príchutí nakúpite na ValachShop.sk 

ovocné kože

 

Tipy na ovocné kože:


 

Ovocné kože je vhodné pripravovať takmer z každého ovocia. Ak však použijeme veľmi vodnaté ovocie, je dobre ho kombinovať s jablkami či banánom. Ovocnú zmes zahustia. Príliš riedka zmes by sa nám veľmi dlho sušila.


 

Broskyňovo-jablkové

ovocné kože

 

  • 250g broskýň (namiesto broskýň môžeme použiť aj marhule alebo nektárinky)
  • 250g jabĺk
  • 1 polievková lyžica medu




 

Malinovo-vanilková

ovocné kože

 

  • 300g malín (namiesto malín môžeme použiť aj jahody)
  • 200g jabĺk
  • Kúsok vanilky




 

Čučoriedkovo-banánová

ovocné kože

 

  • 250g čučoriedok
  • 250g banánov




 

Jablková so škoricou

ovocné kože

  • 500g jabĺk
  • 1čajová lyžička mletej cejlónskej škorice




 

Čerešňovo-banánová

ovocné kože

 

  • 250g odkôstkovaných čerešní
  • 250g banánov




 

Jablkovo-mätová

 

  • 500g jabĺk
  • Hrsť čerstvej mäty (namiesto mäty môžeme použiť aj medovku)




 

Ananásovo-banánová s kokosom

 




 

Ovocné kože – postup prípravy:

ovocné kože

 



  • Ovocie pred mixovaní odkôstkujeme. Niektoré ovocie môžeme zbaviť šupky (broskyne, banány).
  • Nakrájame ho na menšie kúsky.
  • Všetky suroviny rozmixujeme v mixéry do hladkej zmesi.
  • Ak by mixér nezvládal rozmixovať štruktúru menej vodnatého ovocia, môžeme pridať trochu vody (jablká).
  • Zmes nanesieme na papier na pečenie, položený na mriežke sušičky, alebo na plechu.
  • Šušíme v sušičke ovocia, alebo v trúbe na 50 °C niekoľko hodín.
  • Okraje zmesi na ovocné kože sa budú postupne sušiť.
  • Postupne ich môžeme obstrihávať nožničkami. Pásy ovocnej kože, môžeme nastrihať na pásiky, alebo zatočiť do slimákov.
  • V prípade letných horúčav môžeme ovocné kože sušiť aj na dvore na priamom slnku. Najlepšie na horúcom podklade (betón, dlažba).




 

TIP: Ak máte radi sušené ovocie, neváhajte nahliadnuť SEM. Zaiste si prídete na svoje.



 

obr. súkromný archív