Bobaľky, opekance, pupáky - každý ich volá po svojom. V mnohých slovenských domácnostiach nesmú na Vianoce chýbať. I keď čo kraj - to iný zvyk. Z detstva si spomínam na hneď tri druhy počas štedrej večere. Tvarohové, makové a orechové. Pre mňa jednoznačne mňamka. Makovo - bobaľkovej tradícii som ostala na štedrý večer verná dodnes.

 

Bobaľky sa dajú kúpiť už hotové. Veru aj ja som raz podľahla ilúzii uľahčiť si štedrovečerné prípravy. No prvý a zároveň posledný krát. Domáce sú domáce a tým sa veru nič nevyrovná. Tradičné bobaľky si môžete pripraviť už dnes - tak ako ja a uskladniť ich v mrazničke do štedrého dňa. Po vybratí sú ako čerstvé. Stačí ich už len dokončiť.

 

Na prípravu bobaliek budete potrebovať:

 

 

Na cesto:

 

  • 500 g polohrubej múky

  • 2 -3 pl kryštálového cukru

  • 1 čl soli

  • 1 žĺtok

  • polovicu droždia

  • 3-4 dl sladkého mlieka

  • 2 PL bravčovej masti (alebo roztopeného masla)

     

 

Na dochutenie:

 

  • maslo - podľa potreby

  • vanilkový cukor

  • med

  • zomletý mak

     

 

Postup prípravy:

 

  1. Najskôr si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor a premiešame. Pridáme rozdrvené droždie a necháme chvíľu podkysnúť. Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme soľ, žĺtko a bravčovú masť. Moja prababka používala masť, no ten, kto ju veľmi nemusí, ju môže nahradiť roztopeným maslom. Prilejeme podkysnutý kvások a varechou dobre premiesime.

  2. Cesto poprášime múkou a prikryjeme čistou utierkou. Na teplom mieste necháme vykysnúť.

  3. Až je cesto vykysnuté, pomúčime pracovnú dosku. Cesto na doske rozdelíme na 2 časti, aby sa s ním lepšie pracovalo. Jednu časť vyvaľkáme na hrúbku cca 5-8 mm. Pomocou malej okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska. Môžete si pomôcť aj štamperlíkom, ak nemáte formičku. Niekto ich rozdelí na menšie šúľky a nožom nareže. Mne sa však osvedčilo práve použitie formičky. Bobaľky sú tak rovnako veľké. Dôkladne každú bobaľku pomúčime z každej strany. Plech vystelieme papierom na pečenie a bobaľky ukladáme blízko seba.

  4. Pečieme v rúre pri teplote 190 stuňov cca 15 minút. Závisí to však od veľkosti bobaliek. priebežne preto bobaľky kontrolujte.

  5. Po upečení ich necháme vychladnúť na plechu. Následne ich pekne od seba pooddeľujeme. Ja robievam bobaľky z dvojnásobnej dávky a podelím do sáčkov. Takto ich vložím do mrazničky a vyberiem v daný deň, keď ich chcem pripraviť.

  6. Bobaľky pred konzumáciou treba krátko nechať vo vriacej osolenej vode. No pozor! Naozaj ich stačí namočiť a krátko na to scediť. Inak budú rozmočené a to už veru nie je to pravé orechové. Ja ich zvyknem dať do vody a niekoľko - krát ochutnať. Ak je bobaľka mäkká a teplá, hneď ich precedím. Posypem pomletým makom, vanilkovým cukrom a pofrkám domácim medíkom. Následne prelejem roztopeným maslom. Množstvá som neuviedla, nakoľko to závisí od individuálnej chuti každého z nás.

 

Dobrú chuť!

 

Tip: Mak môžte nahradiť vlašskými orechmi.

Obrázky: pixabay.com, valachshop