Jačmenné krúpy boli tradičnou surovinou našich predkov. Z nutrične vynikajúcej suroviny orieškovej chuti vieme pripraviť mnoho jedál na slano aj sladko. Napríklad aj chutné krémové hubové krupoto na spôsob obľúbeného talianskeho rizota. Príprava je jednoduchá a výsledok bude veľmi chutný, naviac veľmi zdravý.

Jačmenné krúpy sú skvelou potravinou plnou cenných látok, minerálov, bielkovín, vitamínov a vlákniny. Jedlá z jačmenných krúp nás nielen vynikajúco zasýtia, ale poďakuje sa nám aj naše zdravie. Skvelo upravujú trávenie, sú vhodné na detox, majú priaznivý vplyv na pečeň aj vysoký cholesterol. To je len zlomok benefitov, prečo túto tradičnú potravinu pridať do svojho jedálnička, aj viac krát do týždňa. Sú dokonca vhodné aj pri redukčnej diéte.

Hubové krupoto – budeme potrebovať:


Postup prípravy:

postup prípravy hubového krupota v jednotlivých krokoch

  • Ako prvé nakrájame cibuľu na drobno a na oleji ju speníme do sklovita.
  • Následne k nej pridáme aj na plátky nakrájané šampiňóny a prepláchnuté jačmenné krúpy.
  • Krupy a šampiňóny restujeme približne dve minúty v hrnci a následne podlejeme vínom, ktoré trochu zredukujeme.
  • Následne pridáme aj hrášok, mrazené alebo sušené huby, farebné korenie a korenie na rizoto.

postup prípravy hubového krupota v jednotlivých krokoch

  • Zmes premiešame a zalejeme horúcou vodou, do ktorej pridáme aj kuraciu alebo hubovú bujónku.
  • Varíme približne 30 minút, dovtedy kým budú jačmenné krúpy mäkké a voda zredukovaná do krémovej konzistencie.
  • Na záver už len pridáme nastrúhaný tvrdý syr talianskeho typu a premiešame.
  • Servírujeme na tanier a môžeme posypať strúhaným syrom či čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť.


Hubové krupoto v hlbokom tanieri položenom na vzorovanom obrúsku

 

Milovníci mäsa si môžu naviac pridať na krupoto aj bravčovú panenku či kačacie prsia na spôsob rýchlych mäsových minutiek.



TIP:
Ak obľubujete krémové jedlá, vyskúšajte aj obdobu v podobe chutného a žiarivého krémového tekvicového rizota. Recept nájdete TU.


Obr. vlastný archív