Kto by len nemiloval chutné domáce buchty mäkké ako obláčik. Jemné voňavé cesto naplnené lekvárom, tvarohom, makom, či orechami? Sladká delikatesa ako stvorená na raňajky, alebo tiež ako múčny obed. Vyskúšajte tie naše a neobanujete.

Domáce buchty sú jednoducho TOP. Dnes sa veru oplatí napiecť si vlastné sladké pečivo, ako rovnaké množstvo niekde kúpiť. V mnohých činnostiach sa tak akosi vraciame k našim predkom, keď si pečivo piekli samy. Nechajme sa teda inšpirovať receptami našich babičiek, ktoré to veru v kuchyni dobre vedeli. Nech sa páči recept na skvelé české buchty ako od babky.

České buchty – recept

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocku droždia
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 300 ml mlieka
  • 80 g roztopeného masla
  • 1 vajce


Náplň:


Iné:


české buchty postup prípravy

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravíme cesto. Múku preosejeme do väčšej misky. V strede urobíme dlaňou jamku a do jamky rozdrobíme kocku droždia. Droždie zasypeme kryštálovým cukrom a zalejeme vlažným mliekom. Približne 10 minút necháme odstáť, aby droždie nabublalo. Následne pridáme soľ, vajce a roztopené maslo a drevenou varechou v jednom smere miesime, až kým nám vznikne kompaktné cesto odliepajúce sa od bokov misky.
  • Keď je cesto vymiesené, poprášime jeho povrch polohrubou múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
  • Vykysnuté cesto dáme na múkou poprášenú pracovnú dosku. Vyvaľkáme a narežeme na štvorce. Každý štvorec naplníme lekvárom a vytvarujeme buchtu, podobne ako buchty na pare.
  • Buchty poukladáme blízko seba na plech potretý rastlinným olejom, alebo vystlaný papierom na pečenie. Vrch aj boky buchiet potrieme rastlinným olejom, aby sa nezlepili a po upečení dali od seba ľahko oddeliť. Pečieme ich po dobu približne 20 minút pri teplote 190°C. 
  • Po upečení české buchty najskôr potrieme vanilkovou vodou (zmiešame v hrnčeku lyžičku vanilkového cukru s lyžicou vody). Takto ich následne necháme vychladnúť a poprášime vrch práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Obr. flickr.com