Hovädzí steak je mäsový pokrm, dochutený soľou, korením, bylinkami, alebo maslom. Je ideálne ho kombinovať s výnimočnými steakovými omáčkami, ktoré mu dodajú dokonalý šmrnc. Je úžasný s grilovanou či pečenou zeleninou, alebo zeleninovým pyré. Spojením všetkých príloh vznikne výnimočný súlad pre náročnejšie chuťové bunky nejedného labužníka.



Tipy na prípravu steaku:

  • Domáci hovädzí steak vieme doma pripraviť niekoľkými spôsobmi. Na panvici alebo elektrickom grile.
  • Dôležité je, aby bol steak pred prípravou aspoň 30 minút až 1,5 hodiny v izbovej teplote. Ak by sme tento krok preskočili, pri príprave by sa nedostalo rovnomerne teplo do vnútra mäsa.
  • Steak by mal mať hrúbku ideálne 2,5-3cm.
  • Mäso pridávame až na dokonalo rozohriatu panvicu alebo gril. Skvelé je grilovanie na kameni. Mäso sa tak zvonka zatiahne a všetku šťavu si ponechá vo vnútri mäsa.
  • Po dopečení steak môžeme potrieť maslom alebo olejom, posypať bylinkami a posoliť.
  • Dôležitým krokom je, aby sme po upečení mäsa nechali steak oddychovať 5 až 10 minút. Ideálne zakrytý alobalom.



Recept na hovädzí steak s pečenou zeleninou a karfiolovo – zemiakovým pyré:


hovädzí steak


Hovädzí steak - príprava na grile/kameni:

  • Gril zapneme a necháme dostatočne rozohriať kameň na grile, na ktorom budeme steak pripravovať.
  • Odstáty steak izbovej teploty potrieme olejom a farebným korením. Sprudka ho opečieme z každej strany približne 2,5 až 5 minút, podľa toho, či chceme steak krvavý, alebo prepečený.
  • Opečený steak položíme na alobal, potrieme ho maslom a posypeme bylinkami (napr. šalviou, rozmarínom, tymianom či saturejkou). Zabalíme ho do alobalu a necháme odstáť 10 minút.
  • Následne steak nakrájame na tenké plátky.


Smotanová omáčka k steaku s whisky:

Budeme potrebovať:



Postup prípravy:

steaková omáčka

  • Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno. Na masle ju speníme dosklovita. Pridáme farebné korenie a soľ. Nalejeme whisky a väčšinu necháme odpariť. Pridáme smotanu a bujónku.
  • Niekoľko minút dusíme a omáčku redukujeme.
  • Na záver ponorným mixérom omáčku rozmixujeme dohladka.



Pečená zelenina

Budeme potrebovať:

  • 1 kg zeleniny na grilovanie (kombinácia napr. cuketa, baklažán, červená cibuľa, šampiňóny, paradajky, batát, farebná paprika, koreňová zelenina)
  • 1polievková lyžica oleja
  • 1 čajová lyžica provensálskeho korenia
  • Farebné korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti


Postup prípravy:

  • Zeleninu očistíme a nakrájame.
  • Zeleninu polejeme olejom a posypeme soľou, provensálskym a farebným korením v pekáči s nepriľnavým povrchom. Ak taký nemáme, použijeme aj papier na pečenie.
  • Zeleninu rovnomerne premiešame, aby sa prepojili s olejom a koreninami.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C po dobu 30 minút.


Karfiolovo – zemiakové pyré:

Budeme potrebovať:

  • 1 menší karfiol
  • 3 zemiaky
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 dcl mlieka


Postup prípravy:

karfiolové pyyré

  • Očistené zemiaky a karfiol nakrájame na menšie kúsky. V hrnci s osoleneu vodou uvaríme do mäkka.
  • Pridáme maslo, mlieko a soľ podľa chuti.
  • Ponorným mixérom rozmixujeme dohladka.



hovädzí steak

Všetky prílohy naservírujeme k chutnému steaku a vychutnávame.



Dobrú chuť.



Obr.: súkromný archív, pixabay.com