Ako urobiť doma hovädzí steak? Hovädzí steak - recept na delikátny obed.
Ako urobiť doma hovädzí steak? Hovädzí steak - recept na delikátny obed.
Pridané:01.01.1970 | Valach
Hovädzí steak je mäsový pokrm, dochutený soľou, korením, bylinkami, alebo maslom. Je ideálne ho kombinovať s výnimočnými steakovými omáčkami, ktoré mu dodajú dokonalý šmrnc. Je úžasný s grilovanou či pečenou zeleninou, alebo zeleninovým pyré. Spojením všetkých príloh vznikne výnimočný súlad pre náročnejšie chuťové bunky nejedného labužníka.
Tipy na prípravu steaku:
Domáci hovädzí steak vieme doma pripraviť niekoľkými spôsobmi. Na panvici alebo elektrickom grile.
Dôležité je, aby bol steak pred prípravou aspoň 30 minút až 1,5 hodiny v izbovej teplote. Ak by sme tento krok preskočili, pri príprave by sa nedostalo rovnomerne teplo do vnútra mäsa.
Steak by mal mať hrúbku ideálne 2,5-3cm.
Mäso pridávame až na dokonalo rozohriatu panvicu alebo gril. Skvelé je grilovanie na kameni. Mäso sa tak zvonka zatiahne a všetku šťavu si ponechá vo vnútri mäsa.
Po dopečení steak môžeme potrieť maslom alebo olejom, posypať bylinkami a posoliť.
Dôležitým krokom je, aby sme po upečení mäsa nechali steak oddychovať 5 až 10 minút. Ideálne zakrytý alobalom.
Recept na hovädzí steak s pečenou zeleninou a karfiolovo – zemiakovým pyré:
Hovädzí steak - príprava na grile/kameni:
Gril zapneme a necháme dostatočne rozohriať kameň na grile, na ktorom budeme steak pripravovať.
Odstáty steak izbovej teploty potrieme olejom a farebným korením. Sprudka ho opečieme z každej strany približne 2,5 až 5 minút, podľa toho, či chceme steak krvavý, alebo prepečený.
Opečený steak položíme na alobal, potrieme ho maslom a posypeme bylinkami (napr. šalviou, rozmarínom, tymianomči saturejkou). Zabalíme ho do alobalu a necháme odstáť 10 minút.
Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno. Na masle ju speníme dosklovita. Pridáme farebné korenie a soľ. Nalejeme whisky a väčšinu necháme odpariť. Pridáme smotanu a bujónku.
Niekoľko minút dusíme a omáčku redukujeme.
Na záver ponorným mixérom omáčku rozmixujeme dohladka.
Pečená zelenina
Budeme potrebovať:
1 kg zeleniny na grilovanie (kombinácia napr. cuketa, baklažán, červená cibuľa, šampiňóny, paradajky, batát, farebná paprika, koreňová zelenina)
Zeleninu polejeme olejom a posypeme soľou, provensálskym a farebným korením v pekáči s nepriľnavým povrchom. Ak taký nemáme, použijeme aj papier na pečenie.
Zeleninu rovnomerne premiešame, aby sa prepojili s olejom a koreninami.
Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C po dobu 30 minút.
Karfiolovo – zemiakové pyré:
Budeme potrebovať:
1 menší karfiol
3 zemiaky
1 polievková lyžica masla
1 dcl mlieka
Postup prípravy:
Očistené zemiaky a karfiol nakrájame na menšie kúsky. V hrnci s osoleneu vodou uvaríme do mäkka.
Pridáme maslo, mlieko a soľ podľa chuti.
Ponorným mixérom rozmixujeme dohladka.
Všetky prílohy naservírujeme k chutnému steaku a vychutnávame.