Veľmi obľúbeným mäsovým pokrmom Československa bola sviečková na smotane, ktorá je dodnes obľúbeným pokrmom. Originál recept sa pripravuje z hovädzej sviečkovice, avšak mnoho gazdiniek používa na prípravu tohto tradičného jedla aj iný diel hovädzieho mäsa. Dokonca ju niektoré kuchárky pripravujú z bravčového mäsa, napríklad panenky. Lahodná a krémová omáčka sa pripravuje z koreňovej zeleniny, korenín a smotany. Príprava je náročnejšia na čas, ale výsledná fantastická chuť nepochybne stojí za to.

Spisovný názov tohto jedla je sviečkovica na smotane, avšak skôr sa používa hovorový názov „sviečková na smotane“. Niektoré gazdinky pripravujú sviečkovú aj pečením, iné mäso so zeleninou dusia. Ja pripravujem sviečkovú na smotane dusením. Chutí dokonca aj môjmu manželovi, ktorý mi tvrdil, že sviečkovú nemá rád. Asi však pred tým nejedol dobrú sviečkovú.


Sviečková na smotane - budeme potrebovať:

  • 700-1000g hovädzieho mäsa
  • 3-4 mrkvy
  • 2 petržleny
  • ½ stredného zeleru
  • 2cibule
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 2 polievkové lyžice hovädzej bujónky
  • 1,5 polievkovej lyžice cukru
  • Citrón
  • 1-2 čajové lyžičky horčice
  • 2 čajové lyžičky sladkej papriky
  • 8 ks borievok
  • 4 ks nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • ¼ čajovej lyžičky mletej rasce
  • Farebné korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti


Postup prípravy:

  • Najskôr očistenú a ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno.
  • Mrkvu, petržlen a zeler ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  • Cibuľu následne speníme do sklovita na oleji. Pridáme aj mäso, ktoré opekáme z každej strany, aby sa zatiahlo.
  • Keď je mäso zatiahnuté, vyberieme ho z hrnca.

Detaily postupu prípravy sviečkovej na smotane

  • Potom k cibuli pridáme koreňovú zeleninu a cukor. Zeleninu restujeme kým skaramelizuje.
  • Na záver restovania pridáme aj červenú papriku a už len krátko restujeme.
  • Potom mäso vrátime do hrnca a zmes zalejeme horúcou vodou, tak aby bolo mäso aj zelenina pod vodou.
  • Pridáme bujónku, bobkové list, horčicu, rascu a farebné korenie. Borievky a nové korenie dáme do sitka alebo zabalíme do gázy, aby sme ho na záver nemuseli v omáčke hľadať pred rozmixovaním.
  • Mäso dusíme do mäkka. Priebežne môžeme dolievať aj vodu.
  • Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a zatiaľ dokončíme omáčku.
  • Z omáčky vyberieme koreniny v celku a bobkové listy. Potom zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
  • Následne pridáme smotanu a osolíme. Chvíľu omáčku varíme a zatiaľ si nakrájame mäso na tenké plátky.
  • Na záver dochutíme odšťaveným citrónom podľa chuti a mäso vrátime do omáčky.

 

Chutnú sviečkovú na smotane podávame s tradičnou kysnutou alebo žemľovou knedľou. Výborný je aj zemiakový knedlík. Ak neobľubujete knedle, môžete ich nahradiť aj cestovinami. K sviečkovej je výborný aj brusnicový džem, ktorý je už len bodkou k dokonalosti súladu všetkých chutí.



Sviečková na smotane so žemľovou knedľou a brusnicami na modrom tanieri na drevenom podklade


Dobrú chuť.


TIP1: K sviečkovej si môžete pripraviť tradičnú alebo kváskovú knedľu. Recept nájdete TU.

TIP2: Expresnú sviečkovú, ktorú pripravíte behom pár minút nájdete aj u nás na valachshope.



obr. súkromný archív