Parená knedľa z kysnutého cesta je tradičnou a obľúbenou prílohou, najmä k mäsovým jedlám. Pripravuje sa tak, že po vykysnutí cesta sa vytvaruje bochník. Ten sa nechá nakysnúť a následne sa uvarí na pare. Existuje aj iný spôsob prípravy, kedy sa knedľa pripravuje varením. Vtedy hovoríme o varenej knedle.

Na nadýchanej knedli si vieme pochutnať napríklad s pečeným mäsom a kyslou kapustou. Výborná je aj so segedínskym či tradičným gulášom, plnenou paprikou,  sviečkovou, kôprovou či paradajkou omáčkou. Na svoje si prídu aj vegetariáni, ktorí dajú prednosť hubovo-smotanovej omáčke, alebo karfiole na smotane.


celozrnná kvásková knedľa s pečeným kačacím stehonm a červenou kapustou na sivom podklade

 

Ja som  si pre vás pripravila dva recepty. Prvý pre gazdinky, ktoré sú verné rýchlejšej príprave s použitím droždia. Druhý spôsob z kvásku bez rozkvasu pre milovníčky kváskovania.


Tradičná parená knedľa – budeme potrebovať:


Postup prípravy – tradičná knedľa:

  • Najskôr zo všetkých surovín vymiesime kompaktné cesto.
  • Cesto necháme kysnúť 40 až 60 minút v miske prekrytej kuchynskou fóliou alebo utierkou.
  • Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 alebo 4 časti.
  • Naolejovanými rukami vytvarujeme podlhovasté alebo menšie guľaté knedle. Vytvarované knedle položíme na nastrihaný papier na pečenie.
  • Prekryté utierkou ich necháme kysnúť ešte 15-20 minút.
  • Následne knedle aj s papierom na pečenie vložíme na naparovací vejár alebo sitko do hrnca s vriacou vodou.
  • Na stredom stupni paríme knedľu 20 až 25 minút.
  • Nakoniec opatrne odoberieme z hrnca pokrievku, aby sme ju nepokvapkali vodou.
  • Vyberieme ju, prepichneme špajdľou a potrieme olejom, aby neobschla.


guľatá parená knedľa, podlhovastá parená knedľa a pečené mäso s kapustou a knedľou

Kvásková parená knedľa - budeme potrebovať:


Postup prípravy – kvásková knedľa:

  • Zo všetkých surovín vymiesime ručne, pomocou mixéra alebo pekárničky kompaktné cesto.
  • Cesto necháme kvasiť v miske prikrytej vekom alebo kuchynskou fóliou 8 až 12 hodín.
  • Nakvasené cesto rozdelíme na 2 alebo 4 časti.
  • Naolejovanými rukami vytvarujeme podlhovasté alebo okrúhle knedle.
  • Pripravené knedle položíme nastrihaný papier na pečenie. Prekryjeme fóliou a necháme kvasiť ešte 1 hodinu.
  • Pripravenú knedľu aj s papierom na pečenie vložíme na naparovaciu podložku do hrnca s vriacou vodou.
  • Prikryjeme pokrievkou a na strednom stupni necháme knedle pariť 20 až 25 minút.
  • Po uplynutí času opatrne odoberieme pokrievku a vyberieme knedľu. Dôležité je, aby sme knedľu nepokvapkali vriacou vodou.
  • Naparenú knedľu prepichneme špajdľou a môžeme potrieť olejom, aby neobschla.


parená kvásková knedľa s pečeným bôčikom a kyslou kapustou na drevenom podklade



obr. súkromný archív