Parená knedľa z kysnutého cesta je tradičnou a obľúbenou prílohou, najmä k mäsovým jedlám. Pripravuje sa tak, že po vykysnutí cesta sa vytvaruje bochník. Ten sa nechá nakysnúť a následne sa uvarí na pare. Existuje aj iný spôsob prípravy, kedy sa knedľa pripravuje varením. Vtedy hovoríme o varenej knedle.
Na nadýchanej knedli si vieme pochutnať napríklad s pečeným mäsom a kyslou kapustou. Výborná je aj so segedínskym či tradičným gulášom, plnenou paprikou, sviečkovou, kôprovou či paradajkou omáčkou. Na svoje si prídu aj vegetariáni, ktorí dajú prednosť hubovo-smotanovej omáčke, alebo karfiole na smotane.
Ja som si pre vás pripravila dva recepty. Prvý pre gazdinky, ktoré sú verné rýchlejšej príprave s použitím droždia. Druhý spôsob z kvásku bez rozkvasu pre milovníčky kváskovania.