Kto by nemiloval lahodný tvarohový dezert v malom kelímku určený najmä deťom? Čo tak vyrobiť si ho doma v rôznych príchutiach a potešiť tak viac mlsných jazýčkov naraz? Postačí len zopár základných ingrediencií a domáci pribináčik, či pribináček sa stane obľúbenou maškrtou malých, aj veľkých.


A čo je na tom všetkom najlepšie? Ak si kúpite ingrediencie z overených zdrojov, o zdravé maškrtenie máte postarané. Napokon poteší aj cena. Celá porcia je dostatočne veľká pre 4-člennú rodinku a vyjde vás podstatne lacnejšie. Domáci pribináček je jednoduchý, rýchly, zdravý a naozaj veľmi chutný. Ak vám v chladničke ostala šľahačková smotana a tvaroh, určite si vyskúšajte túto dobrotku vykúzliť doma.





Čo budeme potrebovať?

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 šľahačkovú smotanu 33%
  • 1 BIO vanilkový cukor
  • podľa chuti trstinový cukor (prípadne med, alebo kokosový cukor)

Postup prípravy:

  • Vychladenú šľahačkovú smotanu vyšľaháme elektrickým šľahačom. Pridáme vanilkový cukor, trstinový (prípadne kokosový, alebo med) a opäť šľaháme.
  • Nakoniec pridáme jemný roztierateľný tvaroh a vymiešame.
  • Ak máte radi čokoládový pribináčik, stačí pridať 2 lyžice nutely a premiešať. Aj jahôdková verzia je famózna. Pridáme pár čerstvých jahôd a vymiešame do hladka. Jahody môžeme zameniť za maliny, alebo iný obľúbený druh ovocia. Pomocou obľúbeného orieškového masla (2-3 lyžice) vykúzlime dezert rôznych orechových príchutí. Fantázii a chutiam sa medze nekladú.Dospelí si môžu pridať trocha pressa a pochutiť na dokonalom kávovom dezerte. 

Dobrú chuť!



TIP: Čo robiť, ak nemáme po ruke jemný tvaroh, iba hrudkovitý? Ľahká pomoc. Hrudkovitý tvaroh rozmixujeme ponorným mixérom do jeho hladkej konzistencie. 






Pribináčekovské zaujímavosti

Po druhej svetovej vojne mliekarne v Přibyslavi prišli s novinkou mliečnych dezertov – EVA, BIVOJ a MOCCA. Chutné a zdravé krémy si našli svojich stúpencov a ich spotreba rýchlo rástla. V roku 1954 v mliekarni Pribina premenovali tvarohové dezerty na PRIBINÁČEK. Začala sa tak písať šesťdesiatročná história legendárnej značky. Vďaka veľkému dopytu po lahodnom dezerte, sa jeho receptúra dostala aj do ostatných závodov bývalého Československa. Dodnes ostáva pribináček symbolom tradičných detských dezertov.


Obr.: pixabay.com