Pampúšiky zo zemiakového cesta sú chutná príloha, ktorá sa hodí k hydine. Ideálne k jedlám, ku ktorým jedávame lokše alebo zemiakové knedlíky. Vynikajúce sú napríklad k pečenej kačke, husi alebo kačacej pečienke. Sú úžasné aj ako samostatné jedlo so zakysankou. Prípadne ich viete aj naplniť a vznikne chutná varianta týchto vynikajúcich pampúšikov.

U nás doma ich zvyknem pripravovať k pečenej kačke s dusenou červenou kapustou. Keď sa zje kačka, rada si na nich pochutnávam s tukovým výpekom z kačky, ktorý zostane. Tieto pampúšiky si viete pripraviť aj zo zbytkových varených zemiakov alebo zemiakovej kaše, ktorá vám zostala z obeda. Dokonca ich viete naplniť restovanou cibuľkou, slaninkou, šunkou alebo syrom.


zemiakové pampúšiky

Zemiakové pampúšiky - budeme potrebovať:



Plnené zemiakové pampúšiky môžeme naplniť:

  • Šunkou
  • Slaninou
  • Cibuľkou
  • Syrom


Postup prípravy:

  • Ako prvé ošúpeme umyté zemiaky a nakrájame ich na kocky. Dáme ich variť do hrnca domäkka.
  •  Následne zemiaky scedíme. Ešte horúce zemiaky popučíme na kašu a necháme vychladnúť.
  • Potom do vychladnutých zemiakov pridáme múku, vajíčko, soľ a nesoldík.
  • Miesením vypracujeme zemiakové cesto.
  • Následne z cesta tvarujeme naolejovanými rukami guličky. Stlačením guličiek oboma rukami vytvarujeme pampúšiky, ktoré vysmážame na oleji z oboch strán do zlatista.
  • Opečené pampúšiky uložíme na papierovú kuchynskú utierku, ktorá pohltí časť oleja.

 

Do tohto cesta môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú zeleninu, napríklad mrkvu. Alebo pridať čerstvo nasekané bylinky, ako petržlenovú vňať či pažítku.


Plnená verzia:

  • Ak by sme chceli skúsiť plnenú verziu, počas toho, ako bude chladnúť zemiaková kaša, pripravíme šunkovú alebo slaninovú plnku.
  • Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita. Následne pridáme na malé kocky nakrájanú šunku alebo slaninku. Môžeme ochutiť nesoldíkom, korením a soľou podľa chuti. Zmes chvíľu restujeme.
  • Následne necháme plnku vychladnúť.
  • K vychladnutej zmesi môžeme pridať aj najemno nastrúhaný syr. Alebo ich môžeme plniť iba syrom.
  • Zo zemiakového cesta tvarujeme pampúšiky. Do stredu dáme kúsok plnky. Okraje spojíme a opäť vytvarujeme guľôčku. Z nej stlačením oboch rúk vytvarujeme plochý pampúšik.
  • Nakoniec pampúšiky vysmažíme na oleji do zlatista z oboch strán.


zemiakové pampúšiky

 

TIP: Zemiakové pampúšiky si dokonalo vychutnáte napríklad s pečenou kačkou. Pripraviť ju môžete podľa receptu, ktorý nájdete TU.



obr. súkromný archív, pixabay.com