Krehké nadýchané cesto posypané plátkami mandlí s jemnou plnkou z lahodného mascarpone s vanilkou. K tomu svieža chuť červenkastých kyselkavých malín. To je neopísateľná kombinácia, ktorú jednoducho musíte ochutnať. Pavlovej roláda, netradičná verzia celosvetovo známeho dezertu je zaujímavá tvarom aj chuťou. Mandle naviac tomuto dezertu dodajú príjemnú a jemnú orieškovú chuť. Pre každého milovníka Pavlovej torty je táto pochúťka vďaka doslova „obláčikovému“ cestu z bielkov ako „nebíčko v papuľke“.


Pavlovej roláda - budeme potrebovať:


Krém


Postup prípravy:

  • Najskôr z vaječných bielkov vyšľaháme sneh. Po vyšľahaní budeme postupne pridávať do snehu kryštálový a citrónový cukor.
  • Sneh s cukrom miešame približne 5 minút a následne do neho pridáme škrob a vínny ocot a ešte minútu až dve miešame.
  • Rúru rozohrejeme na  200°C.
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne nanesieme snehové cesto, ktoré rovnomerne posypeme plátkami sladkých mandlí.
  • Snehové cesto na Pavlovej roládu vložíme do rúry a pečieme 5 minút na 200°C.
  • Následne teplotu znížime na 160°C a pečieme ďalších 15 minút.
  • Snehové cesto vyberieme z rúry a potom naň položíme druhý papier na pečenie a opatrne cesto otočíme.
  • Následne z neho pomaly stiahneme pôvodný papier na pečenie a cesto necháme vychladnúť.
  • Zatiaľ pripravíme lahodný krém. Mascarpone krátko vymiešame ručným mixérom s vanilkovým cukrom.

Postup a detaily prípravy Pavlovej rolády v jednotlivých krokoch

  • Keď cesto vychladne, nanesieme naň ako prvú vrstvu lekváru, na ktorý potom nanesieme pripravený krém.
  • Na vrstvu mascarpone rovnomerne poukladáme aj maliny alebo na kúsky nakrájané jahody. Mimo sezóny vieme čerstvé ovocie nahradiť aj lyofilizovanou verziu ovocia.
  • Na záver začneme opatrne stáčať roládu pomocou papiera na pečenie.

Postup a detaily prípravy Pavlovej rolády v jednotlivých krokoch

  • Stočenú roládu nakoniec necháme stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
  • Roládu krájame na plátky a servírujeme.



Pavlova roláda na bridlicovej tácke, plátok rolády na bielom tanieri a caffe latte v sklenenom pohári na sivom podklade

 

U nás za ňou zaprášilo rýchlosťou svetla, nakoľko jej chuť bola doslova famózna. Pavlovej roláda je veľmi chutná varianta obľúbenej a známej Pavlovej torty. Vychutnať si ju môžete aj počas obednej prestávky s vašou obľúbenou kávou.



TIP:
Ak milujete tento svieži dezert, neváhajte vyskúšať aj pistáciové Pavlovej tortičky. Recept na tortičky nájdete TU.


obr. súkromný archív