Púpava je pomerne kontroverznou rastlinou. Mnohí ju vnímame ako burinu, lebo rastie takmer všade. Na druhej strane už naši predkovia poznali jej úžasné účinky na zdravie. Rastlina je liečivá od koreňa až po žlté hlávky kvetov. Obsahuje mnoho draslíka, sodíka, vápnika, ale ja horčíka a železa.
Inšpirujme sa našimi babičkami a pripravme si z púpav domáce zásoby lahodného sirupu. Bylinné sirupy, napriek obsahu cukru sú zdravé a veľmi chutné. Hodia sa do vody na domácu limonádu, ale ja do teplého čaju. V porovnaní s bežne dostupnými sirupmi, ktorých značnú časť zloženia tvoria rôzne konzervanty, sú domáce sirupy neporovnateľne zdravšie. Púpav je naokolo viac než dosť. Nazberať plný košík žiarivých hlávok počas prechádzky prírodou, to bude hračka. Navyše tým spojíte príjemné s užitočným. Pobyt v prírode má svoje benefity pre fyzické aj mentálne zdravie.
„Púpavu sa snažme zbierať na odľahlých a čo najčistejších miestach.“
Púpavový sirup krok po kroku
Budeme potrebovať:
- 400 ks púpavových kvetov
- 2 chemicky neošetrené citróny
- pár lístočkov medovky (nemusí byť)
- 1 lyžičku kyseliny citrónovej
- 2 litre prevarenej vody
- 1 kg kryštálového cukru (môžeme nahradiť trstinovým)
Pracovný postup:
Najskôr dáme prevariť vodu a necháme ju vychladnúť. Púpavové kvety zbavíme prípadného hmyzu a len zľahka opláchneme studenou vodou. Nie príliš, aby sa v nich zachovalo čo najviac peľu. Pridáme ich do vychladnutej vody spolu s lístočkami medovky.
Citróny dobre umyjeme a nakrájame na kolieska. Pridáme do vody k púpavám. Takto to celé necháme postáť 24 hodín na chladnom mieste. Za ten čas sa do vody vylúhujú mnohé cenné látky.
Po 24 hodinách všetko precedíme cez gázu, sito, alebo cedník. Pridáme kyselinu citrónovú a cukor. Sirup dáme ohrievať na sporák. Nevaríme ho, len za občasného premiešania ohrievame, aby sa roztopil cukor. Zároveň sa tak zachovajú cenné látky. Až dosiahne takmer bod varu, odstavíme sirup zo sporáka.
Ešte teplý nalievame do čistých fliaš a dobre uzavrieme. Fľaše zabalíme do deky a necháme takto vychladnúť do ďalšieho dňa. Potom fľaše uskladnime na tmavom chladnom mieste. Správne uskladnený sirup by mal vydržať aj pol roka.

TIP: Ako si vyrobiť domáci púpavový med? Postup nájdete TU.
Obrázky: pixabay.com