Ako vieme pripraviť domáce bylinkové maslo? Príprava nie je vôbec zložitá. Naopak, je to skutočne veľmi jednoduché a rýchle. Vytvoríme vďaka nemu originálnu a výnimočnú chuť rôznych obľúbených jedál. Vieme ho použiť na prípravu minútiek, grilovaných pokrmov, ale aj na zapečené pečivo. Hodí sa k hydine, steakom, rybám, pečenej či grilovanej zelenine, alebo aj do pyré.
Domáce maslo z bylinkami vydrží v chladničke niekoľko dní. Skladovať ho môžeme napríklad v masielničke. Prípadne ho vieme zamraziť a mať ho vždy pripravené. Na jeho prípravu vieme použiť čerstvé aj sušené bylinky rôzneho druhu. Najdôležitejšou ingredienciou je však kvalitné maslo. Ak nie ste vegetariánom, skutočne vynechajte rastlinné maslo.

Maslo s bylinkami môžeme použiť všade tam, kde bežne používame obyčajné maslo. Bylinky naviac pridajú pokrmu novú chuť. Skvelo sa hodí napríklad k príprave lososa.
Budeme potrebovať:

Provensálske bylinové maslo:
Cesnakové bylinkové maslo:
- 250g masla
- 6 strúčikov cesnaku
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- ½ čajovej lyžičky tymianu
- ½ čajovej lyžičky farebného korenia
Bylinkové maslo s medvedím cesnakom
Postup prípravy:
- Ako prvé vyberieme maslo z chladničky a necháme ho prirodzene zmäknúť.
- Zatiaľ si pripravíme bylinky. Zvoliť môžeme čerstvé alebo sušené bylinky.
- Bylinky rozdrvíme nadrobno.
- Do nádoby, v ktorej budeme bylinkové maslo miešať, pridáme aj ostatné ingrediencie. Všetky pripravené suroviny dôkladne a rovnomerne vymiešame.
- Pripravíme si papier na pečenie, do ktorého budeme maslo baliť. Prestrihneme ho na polovicu.
- Do stredu baliaceho papiera nanesieme bylinkové maslo a rovnomerne ho navrstvíme.
- Baliaci papier zrolujeme okolo navrstveného masla a na koncoch otáčaním papier stiahneme. Vytvorí sa šúľok bylinkového masla, ktorý skladujeme v chladničke.
Pripravené maslo môžeme naplniť aj do formičiek na ľad a zamraziť. Vždy tak budeme mať pripravené kúsky masla na prípravu rôznych obľúbených pokrmov.

Bylinkové maslo výborné ochutí pečeného lososa, aj pečené zemiaky šupke. Jedlu dodá šťavnatosť a skvelú maslovo-bylinkovú chuť aj krásnu vôňu.
TIP: Bylinkové maslo vieme použiť aj pri na prípravu hovädzieho steaku. Plátok masla položíme hneď po dopečení na ešte teplý steak. Maslo sa na mäsa roztopí a dodá mäsu bylinkovo-maslovú arómu. Tipy na prípravu steaku nájdete TU.
obr. súkromný archív