Ako vieme pripraviť domáce bylinkové maslo? Príprava nie je vôbec zložitá. Naopak, je to skutočne veľmi jednoduché a rýchle. Vytvoríme vďaka nemu originálnu a výnimočnú chuť rôznych obľúbených jedál. Vieme ho použiť na prípravu minútiek, grilovaných pokrmov, ale aj na zapečené pečivo. Hodí sa k hydine, steakom, rybám, pečenej či grilovanej zelenine, alebo aj do pyré.


Domáce maslo z bylinkami vydrží v chladničke niekoľko dní. Skladovať ho môžeme napríklad v masielničke. Prípadne ho vieme zamraziť a mať ho vždy pripravené. Na jeho prípravu vieme použiť čerstvé aj sušené bylinky rôzneho druhu. Najdôležitejšou ingredienciou je však kvalitné maslo. Ak nie ste vegetariánom, skutočne vynechajte rastlinné maslo.



Bylinkové maslo na plátkoch lososa v bielej zapekacej miske

Maslo s bylinkami môžeme použiť všade tam, kde bežne používame obyčajné maslo. Bylinky naviac pridajú pokrmu novú chuť. Skvelo sa hodí napríklad k príprave lososa.

 

Budeme potrebovať:

plátky bylinkového masla na derevenom podklade

Provensálske bylinové maslo:


Cesnakové bylinkové maslo:

  • 250g masla
  • 6 strúčikov cesnaku
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ čajovej lyžičky tymianu
  • ½ čajovej lyžičky farebného korenia

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom


Postup prípravy:

  • Ako prvé vyberieme maslo z chladničky a necháme ho prirodzene zmäknúť.
  • Zatiaľ si pripravíme bylinky. Zvoliť môžeme čerstvé alebo sušené bylinky.
  • Bylinky rozdrvíme nadrobno.

Postup prípravy bylinkového masla v jednotlivých krokoch

  • Do nádoby, v ktorej budeme bylinkové maslo miešať, pridáme aj ostatné ingrediencie. Všetky pripravené suroviny dôkladne a rovnomerne vymiešame.
  • Pripravíme si papier na pečenie, do ktorého budeme maslo baliť. Prestrihneme ho na polovicu.
  • Do stredu baliaceho papiera nanesieme bylinkové maslo a rovnomerne ho navrstvíme.
  • Baliaci papier zrolujeme okolo navrstveného masla a na koncoch otáčaním papier stiahneme. Vytvorí sa šúľok bylinkového masla, ktorý skladujeme v chladničke.

 

Pripravené maslo môžeme naplniť aj do formičiek na ľad a zamraziť. Vždy tak budeme mať pripravené kúsky masla na prípravu rôznych obľúbených pokrmov.



Losos s pečenými zemiakmi s bylinkovým maslom na modrom tanieri na drevenom podklade

 

Bylinkové maslo výborné ochutí pečeného lososa, aj pečené zemiaky šupke. Jedlu dodá šťavnatosť a skvelú maslovo-bylinkovú chuť aj krásnu vôňu.



TIP: Bylinkové maslo vieme použiť aj pri na prípravu hovädzieho steaku. Plátok masla položíme hneď po dopečení na ešte teplý steak. Maslo sa na mäsa roztopí a dodá mäsu bylinkovo-maslovú arómu. Tipy na prípravu steaku nájdete TU.



obr. súkromný archív