Medovka je úžasná bylinka dodávajúca pocit uvoľnenia a pohody. Domáce sirupy nemajú konkurenciu. Sú bez množstva konzervantov, dostupné a vcelku lacné, pokiaľ kúpite cukor za primeranú cenu. Tak poďme na to. Vyskúšajme spolu úžasný sirup, ktorý v lete dokonale ochutí čistú vodu a v zime dodá výnimočnú chuť teplému čaju.


O tom, že medovka blahodárne pôsobí na telo aj dušu niet pochýb. Má priaznivé účinky pri vyčerpanosti, nespavosti aj bolestiach hlavy. Pozitívne vplýva aj na samotné trávenie, zmierňuje pocit nafúknutého brucha a uvoľňuje kŕče. No to nie je všetko. Viac o jej blahodárnych účinkoch sa dočítate TU.

Chuť medovkového sirupu je svieža, mierne sladkokyslá, zároveň príjemne výrazná. Postačí malé množstvo do pohára s čistou vodou, minerálkou, alebo čajom a chutný nápoj je na svete.





Medovkový sirup – recept


Ingrediencie:

  • celé stonky medovky aj s lístočkami a kvetm – čím viac, tým je chuť výraznejšia
  • 3 litre prevarenej vody
  • 1-2 lyžičky citrodeka
  • 1,5 kg kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
  • 1 dobre umytý a chemicky neošetrený citrón


Postup prípravy:

  • Vodu prevaríme a necháme vychladnúť.
  • Medovku dôkladne skontrolujeme a zbavíme prípadného hmyzu. Zľahka ju prepláchneme studenou vodou.
  • Vložíme ju do pripravenej prevarenej vody (studenej alebo vlažnej) a necháme lúhovať do ďalšieho dňa.
  • Na ďalší deň precedíme výluh cez sitko, alebo gázu. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Citrón dôkladne umyjeme a pokrájame na kolieska. Pridáme k výluhu. Následne dáme celé variť.
  • Sirup priebežne miešame, až kým sa cukor úplne rozpustí.
  • Sirup varíme asi 15 minút.
  • Po odstavení necháme sirup voľne v hrnci chladiť. Až bude vlažný, môžeme ho nalievať do vopred pripravených – dokonale čistých fliaš.
  • Dôkladne fľaše uzavrieme. Ak chceme mať istotu, že sa medovkový sirup určite neskazí, môžeme ho krátko sterilizovať. Avšak pokiaľ sirup varíme na krátkodobú konzumáciu, tak to nebude nutné. V takom prípade postačí sirup skladovať na chladnejšom mieste. Pokiaľ si však robíme dlhodobé zásoby, tak sterilizáciou nič nepokazíme.
  • Ako na sterilizáciu? Postačí vysoký hrniec, utierka a 2-3 poháre vody. Do hrnca vložíme utierku, poukladáme fľaše so sirupom tak, aby sa navzájom nedotýkali a prilejeme vodu. Na pomalom plameni necháme sterilizovať až kým voda v hrnci začne vrieť. Následne fľaše opatrne vyberieme na plech a prikryjeme dekou. Necháme ich odpočívať pod dekou kým úplne vychladnú.
  • Medovkový sirup následne uskladníme na tmavom chladnom mieste.



Obr.: pixabay.com, súkromný archív