Važecká pochúťka bola obľúbeným jedlom našich starých rodičov už v období socializmu. V rámci gastronómie prežilo doteraz a neraz sa tento pokrm mihne aj v obedovom menu nejednej reštaurácie. Chutné a šťavnaté soté sa tradične podáva naplnené vo vysmážanej zemiakovej placke so strúhaným syrom. Ak ste ešte toto jedlo nejedli, neváhajte ho výskúšať.
Toto tradičné jedlo je pomenované podľa obce Važec z časti Slovenska zvanej Liptov. Na prípravu tohto pokrmu nájdeme mnoho receptov. Niektoré gazdinky pripravujú toto jedlo len z hydinovej pečienky a mäsa, iné pridajú aj bravčové mäso. Líši sa aj v detailoch použitých korenín. Pokrm v podobe važeckej pochúťky je veľmi chutný a šťavnatý. Milovníci pikantného si môžu soté aj okoreniť štipľavým chilli, ktoré pokrmu dodá grády naviac.
Ako prvé speníme očistenú a nakrájanú cibuľu nadrobno na oleji do sklovita.
Pridáme ku nej aj kuracie prsia nakrájané na menšie kúsky alebo pásiky a nakrájanú pečienku.
Mäso pár minút restujeme na oleji s cibuľkou.
Pridáme aj farebnú papriku nakrájanú na pásiky a ešte chvíľu restujeme.
Následne do hrnca pridáme aj sladkú a údenu papriku, rascu, majoránku, nesoldíka, farebné korenie a soľ podľa chuti.
Pridáme aj paradajkové pyré a prelisované strúčiky cesnaku a zmes premiešame.
Potom podlejeme trochou vody a dusíme do zmäknutia mäsa.
Hotovú važeckú pochúťku plníme do pripravených zemiakových placiek a môžeme pridať aj strúhaný tvrdý syr.
Jednoduchá príprava važeckej pochúťky aj so zemiakovými plackami je trochu zdĺhavejšia, ale výsledok stojí za to. Na tradičnom mäsovom pokrme si dozaista pochutnáte.
Dobrú chuť.
TIP: Chutné zemiakové placky si k važeckej pochúťke pripravíte podľa receptu, ktorý nájdete TU.