Aj vám sa spája pokrm zvaný „lečo“ s detskými spomienkami z leta? Keď v záhradkách počas slnečných dní dozrievali červenkasté voňavé a šťavnaté paradajky aj chutné papriky rôznych farieb? Pravé vtedy bolo u nás často nielen na raňajky chutne lečo. Aj vy tento zeleninovo - vajíčkový pokrm milujete?


Mimo letnej sezóny sme si u nás doma pripravovali lečo, ktoré mamina cez najteplejšie ročné obdobie zavarila. Domáceho leča v sklenených zaváraninových pohároch bola plna polica v špajze. Okrem leča bolo v policiach aj veľa pohárov zaváraných uhoriek, čerešni, sliviek ci marhúľ.

Cez leto som však milovala lečo z čerstvej zeleniny. S vajíčkami a čerstvým chrumkavým chlebíkom. Príprava domáceho leča je veľmi jednoduchá. Milovníci mäsa si do neho môžu naviac pridať klobásku, parky, špekáčky či iné tradičné údeniny. Okrem tohto tradičného pokrmu s vajíčkami sa lečo hodí aj ako základ do gulášov či ako ingrediencia mäsových pokrmov.


Domáce lečo z čerstvej zeleniny - budeme potrebovať:

  • 2-3 papriky
  • 250-300g paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 zarovnane polievkové lyžice oleja alebo bravčovej masti
  • 4 vajíčka (najlepšie domáce alebo z voľného výbehu)
  • Soľ podľa chuti
  • Farebne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

postup prípravy leča v jednotlivých krokoch

  • Ako prvé si nakrájame očistenú cibuľu na jemno a orestujeme ju na oleji alebo bravčovej masti pár minút do sklovita.
  • Následne pridáme papriku, ktorú sme pred tým nakrájali na pásiky a zbavili jadierok.
  • Zeleninovú zmes restujeme na miernom stupni za občasného miešania približne 10 minút.
  • Potom pridáme aj na kocky nakrájané paradajky a farebne korenie.

postup prípravy leča v jednotlivých krokoch

  • Zmes dusíme ďalších 10 až 15 minút.
  • Nakoniec do podusenej zeleninovej zmesi pridáme aj vajíčka, ktoré za stáleho miešania par minút varíme.
  • Na zaver dochutíme soľou podľa chuti a podávame s čerstvým chlebíkom.


Lečo na tanieri položenom na modrej kuchynskej utierke
Ak obľubujete pálivé jedla, neváhajte si do leča pridať aj chilli. Zaiste mu pridá grády naviac.


Dobrú chuť.

 

TIP1: Ak milujete lečo či iné tradičné zaváraniny, u nás na Valachshope nájdete mnoho zaváraných produktov od gazdov.

TIP2: K leču jednoznačne patrí čerstvý chlebík. Upeč si z kvásku vláčny biely, rascový či chlebík s pivom.


Obr. vlastný archív