Aj vám sa spája pokrm zvaný „lečo“ s detskými spomienkami z leta? Keď v záhradkách počas slnečných dní dozrievali červenkasté voňavé a šťavnaté paradajky aj chutné papriky rôznych farieb? Pravé vtedy bolo u nás často nielen na raňajky chutne lečo. Aj vy tento zeleninovo - vajíčkový pokrm milujete?
Mimo letnej sezóny sme si u nás doma pripravovali lečo, ktoré mamina cez najteplejšie ročné obdobie zavarila. Domáceho leča v sklenených zaváraninových pohároch bola plna polica v špajze. Okrem leča bolo v policiach aj veľa pohárov zaváraných uhoriek, čerešni, sliviek ci marhúľ.
Cez leto som však milovala lečo z čerstvej zeleniny. S vajíčkami a čerstvým chrumkavým chlebíkom. Príprava domáceho leča je veľmi jednoduchá. Milovníci mäsa si do neho môžu naviac pridať klobásku, parky, špekáčky či iné tradičné údeniny. Okrem tohto tradičného pokrmu s vajíčkami sa lečo hodí aj ako základ do gulášov či ako ingrediencia mäsových pokrmov.
Domáce lečo z čerstvej zeleniny - budeme potrebovať:
2-3 papriky
250-300g paradajok
1 cibuľa
2 zarovnane polievkové lyžice oleja alebo bravčovej masti
4 vajíčka (najlepšie domáce alebo z voľného výbehu)