Pivný špaldáčik je chutný chlebík. Pri jeho príprave a miesení cesta nepoužívame vodu, ale veľmi obľúbený chmeľový nápoj – pivo. Dá sa upiecť s použitím svetlého aj tmavého piva. Na prípravu chlebíka sú vhodné obe alternatívy. Svetlé aj tmavé. Najlepšie nepasterizované, z ktorého si dokonca viete vyrobiť aj domáce kvasnice.
Nápoj zo sladu a chmeľu pijú naši predkovia po celom svete už niekoľko tisícok rokov. Je to doslova zázračný nápoj. Obsahuje mnoho minerálov, B vitamíny, antioxidanty, a bielkoviny. Jeho pravidelné pitie má blahodárne účinky na srdce, obličky či cholesterol. Upokojuje a znižuje stres. Avšak, aj pri pive platí stará známa múdrosť “všetko s mierou“. Odporúča sa preto piť jedno pivo denne. Je vhodné a prospešné aj pre tehotné ženy, avšak nealkoholická verzia.

Tento chlebík si najlepšie vychutnáte s priateľmi napríklad s dobrým kotlíkovým gulášom, či chuťovkami z grilu. Samozrejme s vychladeným pivkom v ruke. Takéto pivné kombo je pre milovníkov tohto nápoja zaručene dobrá voľba. Ja som tento chlebík piekla rovno dvojmo. Aj pre nášho dobrého kamaráta z vďaky. Moje chlebíky veľmi obľubuje. Vždy mi hovorí, že ho musím naučiť upiecť kváskový chlebík. Kváskovanie je hotová alchýmia. Keď vás chytí, každá príprava nového chlebíka je doslova dobrodružstvo.
Na pivný špaldáčik budeme potrebovať:
Rozkvas:
Cesto:
Pivný špaldáčik – postup prípravy:

- Najskôr pripravíme rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. Takto pripravená zmes bude kvasiť do zdvojnásobenia objemu. Štandardne 8 až 12 hodín. Avšak vyššia teplota okolia môže tento proces skrátiť.
- Ak chceme docieliť nadýchaný chlebík, vie k tomu dopomôcť preosiatie múky cez jemné sitko. Múku môžete preosiať aj do rozkvasu, aj do cesta.
- Keď je rozkvas nakvasený, pripravíme cesto. Zmiešame ho s múkou a ostatnými ingredienciami.
- Ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota vypracujeme elastické cesto. Bude kvasiť 2 až 3 hodiny v prekrytej nádobe kuchynskou fóliou, alebo utierkou.
- Počas tejto doby je dobre cesto prekladať pomocou stierky približne každú pol hodinu. Prekladaním cesto nadobudne pevnú štruktúru.
- Keď cesto naberie približne dvojnásobný objem, prenesieme ho na podložku a vytvarujeme bochník.
- Vložíme ho do škrobom vysypanej ošatky. Pripravený bochník bude kvasiť ďalšie 2 až 3 hodiny.
- Ja v tejto fáze preferujem chladničkové kvasenie. Vďaka chladu prebieha fermentácia dlhšie, približne 12 až 20 hodín. Chlebík je vďaka nej ešte stráviteľnejší.
- Keď je bochník v ošatke nakvasený, rozohrejeme rúru aj s pekáčom alebo jenskou misou.
- Tesne pred pečením vyklopíme chlebík z ošatky na papier na pečenie a pevnú podložku. Opatrne ho presunieme z podložky aj s papierom na pečenie do rozohriateho pekáča. Prikryjeme ho pokrievkou a dáme piecť na 230° po dobu 30 minút.
- Po uplynutí tejto doby opatrne vyberieme pokrievku.
- Chlebík dopečieme 5 až 15 minút. Keď kôrka chlebíka nadobudne zlato-hnedé odtiene, je upečený.
- Vyberieme ho a prenesieme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť.
Dobrú chuť.
TIP: Ak obľubujete kváskové chlebíky, neváhajte vyskúšať aj paradajkový chlieb. Recept nájdete TU.
obr. súkromný archív, pixabay.com