Plnené košíčky sú slovenský predchodca súčasných obľúbených tartaletiek, ktoré rovnako pripravujeme z cesta lineckého typu. Maškrtníci si na nich dodnes pochutnávajú na oslavách aj počas tradičných sviatkov. Sú rovnako efektné ako novodobé tartaletky. Preto nie sú len sladkou maškrtou, ale aj ozdobou moderných „candy barov“ na akejkoľvek oslave.

 

Receptov na tento sladký dezert nájdete mnoho. Viete ich naplniť plnkou či krémom rôznych príchutí. Veľmi obľúbené sú tradičné orechové, rumové, salkové, smotanové, čokoládové, alebo ovocné plnky a krémy. My sme si pre vás pripravili 3 jednoduché, ale chutné tipy v podobe obľúbeného čokoládového ganache, jemného vanilkového a sviežeho jahodového krému.


Plnené košíčky čokoládovou plnkou a cukrovou posýpkou na vintage tácke položenej na betónovom podklade

Plnené košíčky – budeme potrebovať:

Cesto na plnené košíčky:


Čokoládová plnka Ganache

  • 125ml smotany
  • 65g čokolády s vysokým obsahom kakaa


Vanilková plnka:

  • 125g šľahačkovej smotany
  • 100g mascarpone alebo smotanového syra
  • 15g práškového cukru
  • 9g vanilkového cukru


Jahodová plnka

  • 125g šľahačkovej smotany
  • 100g mascarpone alebo smotanového syra
  • Menšia hrsť mrazom sušených jahôd
  • 15g práškového cukru
  • 9g vanilkového cukru


Plnené košíčky - postup prípravy:

Cesto na plnené košíčky:

Detail vymieseného cesta v kovovej mise a následne naplnené košíčky cestom pred pečením na plechu

  • Ako prvé vyberieme maslo z chladničky a necháme ho zmäknúť.
  • Z mäkkého masla, preosiatej múky a ostatných ingrediencii vypracujeme hutnejšie maslové cesto s úžasnou vôňou.
  • Potom pripravené cesto odložíme aspoň na pol hodinu do chladničky v prekrytej nádobe.
  • Zatiaľ košíčky potrieme olejom a vysypeme múkou, aby sa z formičiek upečené cesto ľahko vyklopilo a neprilepilo na povrch. Ak však máme formičky z moderného nepriľnavého materiálu, môžeme tento krok vynechať.
  • Následne vychladnuté cesto vyberieme z chladničky a postupne na tenko vtláčame do kovových formičiek na košíčky.
  • Naplnené kočíčky cestom poukladáme na plech a pečieme v rozohriatej rúre na 200°C približne 12 minút.
  • Po upečení necháme košíčky vychladnúť a následne ich opatrne vyklopme z formičiek.
  • V poslednom kroku už len košíčky naplníme krémom pomocou cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.


Ganache krém:

Detail šľahačkovej smotany a nalámanej čokolády v nerezovom hrnci

  • Ako prvé nalejeme šľahačkovú smotanu do menšieho hrnca.
  • Pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania necháme roztopiť a prepojiť obe suroviny na slabom plameni alebo stupni.
  • Krém miešame len do prepojenia surovín, nevaríme ho.
  • Čokoládovú zmes necháme vychladnúť a následne dáme stuhnúť do chladničky.
  • Vychladnutú zmes vyšľaháme do nadýchaného krému.
  • Krém naplníme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a zdobíme ním krehký maslový košíček.


Vanilková plnka:

  • Ako prvé vyšľaháme šľahačku s cukrom.
  • Následne pridáme aj mascarpone a ešte chvíľu šľaháme.
  • Nakoniec dáme krém do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a naplníme maslový košíček.


Jahodová plnka:

  • Najskôr lyofilizované jahody v mixéry rozmixujeme na jemný prášok.
  • Potom vyšľaháme šľahačkovú smotanu s cukrom.
  • Do šľahačky pridáme mascarpone a jahodový prášok.
  • Krém miešame ručným mixérom, kým sa jahodový prášok rovnomerne premieša s krémom.
  • Na záver krém naplníme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobíme košíček.

Plnené košíčky s vanilkovým a jahodovým krémom s cukríkovou posýpkou na bridlicovej tácke

 

Košíčky naplnené krémom môžeme ozdobiť cukríkovou posýpkou, čerstvým ovocím alebo orechmi.



TIP:
Ak obľubujete krémové drobné maškrty, neváhajte vyskúšať aj tartaletky. Recept a tipy na obľúbené plnky na tartaletky nájdete TU.



obr. súkromný archív