Sladké tartaletky sú chutný druh malých koláčikov francúzskeho pôvodu. Základné cesto pečené v košíčkoch alebo malých formičkách je veľmi podobné lineckému. Po upečení je následne naplnené lahodným krémom rôznych príchutí. Tartaletky môžeme nakoniec ozdobiť čokoládou, orieškami, čerstvým alebo lyofilizovaným ovocím.

Maslové cesto na krehké košíčky je nádherne voňavé. Po vymiesení cesto vložíme na 1 hodinu do chladničky, kde stuhne a následne sa s nim lepšie pracuje. Potom sa ním plnia košíčky alebo formičky rôzneho tvaru.

Tieto drobné koláčiky sa výborne hodia na akékoľvek slávnostné udalosti, preto sú častou súčasťou moderných „candy barov“. Náplň do nich vieme pripraviť v akejkoľvek príchuti od výmyslu sveta. Od ovocných, orieškových až po krémové. Sú chutné nielen pre naše jazýčky, ale aj pastvou pre oči.

Ja som si pre vás pripravila recept na 2 základné cestá a 3 tipy na chutné plnky.


 Základné cesto na tartaletky

Tartaletky
Budeš potrebovať:


Základné kakaové cesto na tartaletky

kakaové tartaletky

Budeš potrebovať:


Cesto na tartaletky - postup prípravy:

  • Ako prvé vymiesime kompaktné cesto zo mäknutého masla a ostatných ingrediencií. Potom ho vložíme do sáčku a necháme stuhnúť na 1 hodinu v chladničke.
  • Následne stuhnuté cesto rozvaľkáme na podložke v hrúbke približne pol centimetra. Ak by sa nám lepilo na valček, môžeme povrch cesta posypať múkou.
  • Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme pohárom alebo vykrajovačkou kruhy o niečo väčšie, ako priemer formičky.
  • Ďalej kruhy cesta udlabeme do formičiek, ktoré predtým vymastíme a posypeme múkou. Ak máme formičky s nepriľnavým povrchom, tento krok môžeme vynechať. Cesto na dne formičky môžeme prepichnúť vidličkou, aby sa nám cesto nenafúklo.
  • Potom pečieme košíčky na 180°C po dobu 12 minút.
  • Nakoniec necháme cesto vo formičkách vychladnúť. Po vychladnutí ich opatrne vyklopíme a naplníme krémom.

Plnka z bielej čokolády

  • 300g bielej čokolády
  • 150g šľahačkovej smotany
  • 150g mascarpone

Pistáciová plnka


Karamelová plnka

  • 1 karamelové salko
  • 150g masla
  • 150g mascarpone

Plnka na tartaletky - postup prípravy:

  • Ako prvé pridáme ingrediencie do hrnca. Za stáleho miešania na strednom stupni necháme ingrediencie prepojiť. Krém však nevaríme. V momente, keď sa suroviny prepoja do kompakného krému, je hotovo.
  • Vďaka zahriatiu a roztopeniu surovín bude krém tekutejší a jednoduchšie sa nám ním budú napĺňať košíčky alebo formičky s upečeným cestom.
  • Nakoniec môžeme povrch krému ozdobiť drvenými orechami, čokoládou, lyofilizovaným alebo čerstvým ovocím.


tartaletky


TIP: Ak budete piecť tartaletky do „candy baru“, úžasne ich doplnia napríklad Pavlovej tortičky. Recept nájdete TU.


obr. súkromný archív